PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

LEGENDA O DJEDA MRAZU: Ovako je nastala priča o djedici koji dijeli poklone

 

Djeda Mraz je sastavni dio proslave božićnih i novogodišnjih praznika već vjekovima, ali njegov zadatak, izgled, pa i ime  vremenom su se značajno promijenili.

Brojne legende o Djeda Mrazu počivaju na drevnoj hrišćanskoj tradiciji po kojoj djeci poklone dijeli Sveti Nikola pred Božić. Savremeno shvatanje Djeda Mraza razvilo se u drugoj polovini XIX vijeka.

Lik starca sa bijelom bradom i crvenim ogrtačem osmislio je slavni američki karikaturista Tomas Nast (1840–1902).

Nast se proslavio svojim karikaturama, a Amerikanci su toliko voljeli njegove ilustracije da se smatralo kako njegovi crteži mogu da podstaknu vojni moral i patriotizam.

Lik božićnog vilenjaka sa bijelom bradom Nast je prvi put objavio 3. januara 1863. godine na naslovnici časopisa Harper’s Weekly, sa idejom da pošalje božićnu poruku usred američkog građanskog rata.

Kasnije, Nast je uradio više ilustracija Djeda Mraza i one su počele da postaju dio opšte kulture.

Ipak, Djeda Mraz kojeg danas znamo je potekao iz reklame. Na osnovu Nastovih ilustracija, kompanija Koka-Kola je 1931. lansirala globalnu marketinšku kampanju gdje je promovisala lik Djeda Mraza u ljudskoj veličini koji je i danas prepoznatljiv.

Mada samo zaštitni znak jedne od prvih velikih marketinških kampanja, Djeda Mraz je od junaka Koka Kola postera postao globalni fenomen.

Za razliku od lika, ime Djeda Mraza nije globalno – ono se razlikuje u različitim zemljama i kulturama. Negdje ga nazivaju Santa Klaus, Santa Nikolas, Božić Bata i slično.

Naziv Djeda Mraz, koji se kod nas koristi, inače je jugoslovenski proizvod – osmišljen je tako da ne favorizuje nijednu religioznu varijantu u nekadašnjoj zajedničkoj državi naroda Zapadnog Balkana.

 

Izvor: nationalgeographic.rs