PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

VJEROVANJA I LEGENDE: Šta simboliše novogodišnja jelka?

Kao simbol novogodišnjih i božićnih praznika, ukrašena jelka predstavlja tradiciju i neizostavan dio praznične atmosfere i simbol je  novog početka.

Šta zapravo jelka simboliše?

Postoji nekoliko različitih izvora koji nam daju odgovor na ovo pitanje. U etnološkim spisima, kaže se da je reč o prastarom rimskom paganskom običaju. Rimljani su vjerovali da u jelama obitavaju duhovi šuma te su odlazili za novogodišnju noć da ih daruju kako bi ih umilostili. Kasnije su sjekli mlade jele i donosili ih u domove, te je tako jelka postala simbol praznovanja nove nastupajuće godine. Zimzeleno drveće trebalo je da služi kao podsjetnik da će zima proći i da će opet nastupiti proljeće.

Druga legenda kaže da su ispred pećine, u kojoj je rođen Isus Hrist, rasla tri zimzelena drveta. Jedno je bilo kedrovo drvo, drugo bor, a treće jela. Kada se rodio mesija, sva drveća su se zatresla kako bi pozdravila božijeg sina. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod, te je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj zvijezdu sa neba koju je ona spustila pred Isusa. Otuda i vjerovanje da se na vrh okićene jelke postavlja zvijezda.

Prvi dokazi o kićenju jelke potiču iz jedanaestog vijeka. Ovaj ritual se tokom vjekova proširio po cijeloj Evropi.

U Njemačkoj se za Božić kitila jelka crvenim jabukama. U Engleskoj je prvu jelku okitio princ Albert 1841.godine. Ona je bila ukrašena poklončićima, mašnama, papirnim cvijećem i bombonama. Vrlo brzo, ovaj lijep običaj se ustalio i prešao sa visoke klase na običan narod.

U početku su se na zelene grančice stavljale jabuke, zatim kolačići, orasi, suve šljive i urme, mašne…Legenda kaže da je jedan njemački duvač stakla, budući da nije imao novac da kupi jestive ukrase za jelku svojim mališanima, riješio da napravi staklene kugle. Njegovi ukrasi su izazvali oduševljenje među narodom, te se duvač vremenom obogatio.

U Americi, prve jelke su se kitile u sedamnaestom vijeku zahvaljujući Njemcima koji su naselili te prostore. U Aziju su okićenu jelku prenijeli misionari u devetnaestom i dvadesetom vijeku.

Bilo da je ukrašavate skupocjenim kuglama, plastičnim ili papirnim ukrasima, cvijećem, bombonama, okićena jelka je simbol blagostanja, sreće, radosti i nade.

 

Izvor: lookerweekly.com