PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Djeda Mraz krenuo iz Laponije

Jolupuki, kako Djeda Mraza zovu u Finskoj, otisnuo se na sankama iz Laponije na pretpraznično putovanje oko svijeta kako bi stigao da prije katoličkog Božića svima podijeli poklone.

Finski Djeda Mraz preći će više od 450 milona kilometara kako bi svima na vrijeme čestitao Božić i donio poklone.

Svečani početak putovanja prenošen je na Fejsbuku, što je već postala tradicija.

 

Nacionalni servis Finske, televizija Yle, prvi put je emitovao polazak Djeda Mraza na put 1965. godine. Redovno emitovanje početka putovanja postalo je godišnja tradicija osamdesetih godina.

Pored evropskih emitera, početak prazničnog putovanja oko svijeta posljednjih godina preuzimaju i TV kanali širom sveta, od Japana do SAD.

Osim toga, ako želite u svakom trenutku da znate gdje je Deda Mraz, i sajt Flajt rejdar takođe prati gdje se nalazi najpoznatiji stanovnik Sjevernog pola.

Selo gdje Djeda Mraz živi

Djeda Mraz je u Finskoj poznat kao Jolupuki (doslovno „božićna koza“), a finsku djecu obično posjećuje lično u njihovim domovima na Badnje veče.

Međutim, zbog gustog rasporeda koji Djeda Mraz ima, ove posjete tradicionalno obavljaju zamjenici Djeda Mraza koji, obično za sitnu naknadu ili u zamjenu za domaće pecivo, dolaze u domove širom Finske odjeveni kao najpoznatiji nasmijani djedica u crvenom odijelu.