Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SENAT UCG: Dodatni ispitni rok od 1. do 5. marta

Uzimajući u obzir zahtjev Studentskog parlamenta UCG-a i rukovodeći se situacijom izazvanom virusom COVID-19, studentima koji zbog pandemije prouzrokovane ovim virusom i obavezne mjere samoizolacije nisu bili u mogućnosti da polažu završni ispit omogućiće se dodatni rok, zaključak je sa današnje sjednice Senata UCG-a kojom je predsjedavao rektor prof. dr Danilo Nikolić, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.

Dodatni ispitni rok će se organizovati od 1. do 5. marta 2021. godine, a studenti koji budu željeli da ostvare pravo na polaganje završnog ispita u ovom roku, dužni su da organizacionoj jedinici dostave rješenje o samoizolaciji ili pozitivan rezultat testa na korona virus.

Senat je verifikovao članstvo dr Draganu Baćoviću, saradniku u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, kao predstavniku saradnika u Senatu UCG-a. S tim u vezi, konstatovan je prestanak članstva dr Ivana Vasiljevića, saradnika u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Na istoj sjednici, usvojen je prijedlog Strategije Internacionacionalizacije Univerziteta Crne Gore 2021-2026.

Na osnovu Statuta Univerziteta Crne Gore, a na prijedlog rektora, usvojeni su prijedlozi odluka o izmjeni Odluke o imenovanju člana Etičkog odbora UCG-a, a u vezi je i sa članom 11 stav 2 Etičkog kodeksa UCG-a (Bilten UCG, br. 467/19) i o izmjeni Odluke o formiranju Odbora za upravljanje sistemom kvaliteta na UCG, u vezi i sa članom 12 Pravilnika o organizaciji i radu sistema za osiguranje i unapređnje kvaliteta na UCG.

Razmotreni su referati za izbor u akademska zvanja iz Biltena UCG br. 511 i Biltena UCG br. 509, za dva kandidata na Fakultetu dramskih umjetnosti i po jednog kandidata na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskom fakultetu. Takođe, imenovana je i komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja o izboru u akademsko zvanje za oblast Romanistika – Francuski jezik, na Filološkom fakultetu i oblast Sportske nauke na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Na Senatu su usvojeni prijedlozi organizacionih jedinica u cilju realizacije postupka za sticanje akademskog naziva doktora nauka za 12 kandidata na Elektrotehničkom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Filološkom fakultetu i Medicinskom fakultetu. Usvojeni prijedlozi tiču se ocjene o ispunjenosti uslova i imenovanja komisije za ocjenu doktorske disertacije, izvještaja o podobnosti teme i kandidata, podobnosti kandidata i teme, imenovanju mentora i komentora, ocjene podobnosti doktorske teze i kandidata.

U cilju adekvatnijeg rasporeda opterećenja nastavnika i saradnika sa doktoratom usvojena je odluka o izmjenama plana organizacije nastave za ljetnji semestar 2020/21. na Ekonomskom fakultetu, kao i izmjena plana organizacije nastave po osnovu matičnosti na Pomorskom fakultetu Kotor.

Senat se osvrnuo i na najavljene prijedloge izmjena Zakona o visokom obrazovanju, te oštro osudio neopravdano narušavanje autonomije Univerziteta Crne Gore.

Na XLIV sjednici VI saziva Senata Univerziteta Crne Gore održanoj danas, Senat Univerziteta Crne Gore je jednoglasno donio zaključak da se podnese Predlog o povlačenju iz skupštinske procedure Predloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, iz razloga što u izradi ovog Predloga zakona nijesu bili uključeni predstavnici Univerziteta Crne Gore.

Predložene izmjene Zakona se neposredno odnose na Univerzitet Crne Gore, te je ovakvim načinom predlaganja Zakona, uz isključivanje svih činilaca i mišljenja u okviru akademske zajednice, značajno narušena autonomija Univerziteta Crne Gore zagarantovana Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju.

Prilikom izrade svih propisa iz oblasti visokog obrazovanja, a posebno propisa koji se odnose na Univerzitet Crne Gore, u radne grupe za izradu tih propisa treba uključiti predstavnike Univerziteta Crne Gore koji se sastoje od akademskog i neakademskog osoblja, predstavnika sindikata, kao i predstavnika studenata Univerziteta Crne Gore.

Senat će Predlog za povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure uputiti predlagaču, Skupštini Crne Gore i Vladi Crne Gore.