PREPORUKA SPORT

FIFA: Levandovski najbolji fudbaler, Nojer golman godine, Klop trener

Foto: FIFA

FIFA (Međunarodna fudbalska federacija) odabrala je večeras najbolje na tradicionalnom godišnjem izboru (The Best FIFA Football Awards).
Fudbaler godine je Bajernov Robert Levandovski, dok je fudbalerka 2020. Lusi Bronz.
Ovo je prvo The Best priznanje za fudbalera godine za Levandovskog, a osvojio ga je u konkurenciji Kristijano Ronaldo-Lionel Mesi.
Najbolji muški tim 2020. čine Alison, Aleksander-Arnold, Van Dajk, Ramos, Dejvis, Kimih, De Brujne, Alkantara, Mesi, Levandovski i Ronaldo, a ženski Endler, Bronz, Renard, Brajt, Hit, Boket, Bonanser, Rapino, Kaskarino, Harder i Mijedema.
Navijač godine je Brazilac Marivaldo Francisko Garsija koji više od tri godine nije propustio utakmicu svog kluba, a ono što ga ponajviše čini zaslužnim dobitnikom ovog priznanja jeste da, iz finansijskih razloga, na svaki meč ide pješke – oko 60 kilometara.
Fer-plej nagrada pripala je Italijanu, 17-godišnjem fudbaleru Matiji Anjezeu za spasavanje života saigraču, koji je nakon duela i udarca glavama, ostao da leži bez svijesti na terenu.
Najbolji trener je Jirgen Klop (Liverpul), a kod dama je to Sarina Vigman (selektorka Holandije).
Fudbaler Totenhema Son osvojio je ,,Puškaša” za najljepši gol u 2020. godini. Postignut je na meču protiv Barnlija.
Bajernov Manuel Nojer je golman godine, a najbolja golmanka je Lionova Sara Buadi. Buadi je, takođe, čuvarka mreže reprezentacije Francuske.
B.R.