ART PREPORUKA

BEOGRAD: Preminuo Miša Aleksić, gitarista Riblje čorbe

Bas gitarista rok grupe Riblja čorba Miša Aleksić preminuo je u 68. godini od posljedice koronavirusa.

Miša je zaražen virusom korona i od 13. novembra nalazio se na liječenju u KBC “Bežanijska kosa”, a nedavno mu se stanje pogoršalo, te je završio na respiratoru.

Muzičku karijeru započeo je prije pola vijeka u bendu Rojali, gdje se kao 17-godišnji školarac latio bas gitare i mikrofona. Sa njima je 1970. godine osvojio drugo mjesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije “Veče uz radio” Radio Beograda.

Aleksić je sljedeću školsku godinu proveo u Pajksvilu u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je sa drugim učenicima oformio rokabili bend Ši-ma-fa (SHI-MA-FUH). Oduševljen hard rok zvukom bendova Led Cepelin, Dip Parpl i Grend Fank Rejlroud, po povratku u Jugoslaviju osniva grupu SOS.

Grupi se 1977. godine pridružuju Rajko Kojić na gitari i Vicko Milatović za bubnjevima, i ne sluteći, postavljaju temelje Ribljoj čorbi, zvanično formiranoj ljeta iduće godine, kada se trojci pridružio Bora Đorđević.

Riblja čorba je već na početku stekla veliku popularnost, a koncerte su imali “od Vardara, do Triglava”. Na njihovom prvom albumu Kost u grlu iz 1979. godine Aleksić je uradio muziku za pjesmu “Zvjezda potkrovlja i suterena”, dok je “Ostani đubre do kraja” komponovao sa Borom Đorđevićem. Aleksićev potpis na trećem albumu Mrtva priroda, koji je prodat u 450.000 primeraka, stoji na pjesama “Prevara” i “Odlazak u grad”. Autor ili koautor, bio je i kod pjesmama “Amsterdam”, na kojoj gostuje rege pjevač Edi Grant, “Dobro jutro”, “Lud sto posto”, “Priča o Žiki Živcu”…

Na svirkama je uvijek bio pokretan i poletan, pa je tako krajem sedamsedestih u zanosu promašio binu i slomio nogu na koncertu u Dolovu.

Međutim, sudbina nije htjela da za Aleksićevog života održe koncert na beogradskoj Marakani, iako je godinama najavljivan.

Pored matičnog benda, Aleksića su angažovali i drugi muzičari. Sa Bajagom je 1983. komponovao muziku za pesme Zdravka Čolića “Afrika” i “Tvoje oči”, dok su iste godine imali saradnju i sa Biljanom Petrović. Aleksić se često hvatao i producentske palice, pa je pored nekih albuma Riblje čorbe, producirao izdanja grupa Jazzy Bell, Warriors, Milorada Mandića Mande i druge.

Objavio je i autobiografsku knjigu Uživo!, bio je jedan od pokretača muzičkog studija “Kazablanka” i držao je prodavnicu instrumenata u centru Beograda.

Mn.M.

kud duga