PREPORUKA SPORT

SPORT: Preminuo Dijego Armando Maradona

Foto: www.compostela24horas.com

Šok i nevjerica. Legenda fudbala Dijego Armando Maradona preminuo je u 60. godini od srčanog udara, javili su svjetski mediji.

Početkom mjeseca operisan je nakon što je ustanovljeno da je imao krvarenje u mozgu. Ljekari su kazali da je operacija uspješna i da se Maradona oporavlja dobro.

Nekadašnji engleski reprezentativac Gari Liniker kazao je da je Maradona bio ,,najbolji fudbaler moje generacije i bez sumnje najbolji svih vremena.”
– Nakon blagoslovenog, ali teškog života, nadam se da će napokon naći utjehu u rukama Boga – napisao je Liniker.

Emir Kusturica je za portal Novosti.rs rekao da je ,,to bio čovjek koji nije bio samo fudbaler.”
– Štitio je sirotinju i borio se protiv nepravde. Jedan je od rijetkih među fudbalerima koji je imao čvrst politički stav i nije bio obična trkačka kokoš nego veliki sportista. Nije se najbolje snalazio izvan fudbalskog terena i često je prolazio kroz teške periode. Patio se sa drogom, ali je umio i to da riješi tek povremeno, kao što je rješavao najteže situacije u fudbalu. Nažalost, za jedan takav život bila su potrebna dva srca, a ne samo jedno. Biće bržih igrača, biće boljih golgetera ali ćemo teško gledati fudbalera kojeg ćemo toliko voljeti – istakao je Kusturica za Novosti.
S puno emocija od ,,El Pibea” oprostio se i legendarni Pele.
– Kako tužna vijest. Izgubio sam velikog prijatelja, a svijet je izgubio legendu. Ima još mnogo toga da se kaže, ali, zasad, neka Bog da snagu članovima porodice. Jednog dana, nadam se, na nebu ćemo zajedno šutirati loptu – napisao je Pele na Twitteru.
Dijego Armando Maradona rođen je 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, predgrađu Buenos Ajresa u siromašnoj porodici. Bio je prvi sin nakon četiri kćerke. Kasnije će dobiti još dva brata koja su se, takođe, bavila fudbalom.
Maradonin talenat otkriva, dok je igrao za Estrelju Rohu, skaut i dovodi ga kod Fransiska Korneha u Los Čebolitas, juniorski tim Arhentinos huniors.
– Kada je Dijego došao u Arhentinos huniors na probu zaista sam bio zapanjen njegovim talentom i nisam mogao da vjerujem da ima samo osam godina. Tražili smo mu ličnu kartu, kako bismo provjerili, ali je kazao da je nema kod sebe. Bili smo uvjereni da nas zafrkava, jer, iako je imao izgled djeteta, igrao je kao odrastao. Kada smo otkrili da nam govori istinu, odlučili smo da se posvetimo isključivo njemu – rekao je Korneho.
Profesionalni debi imao je deset dana pred 16. rođendan, 20. oktora 1976. godine, za Arhentinos huniorse, protiv Taljeres de Kordobe. U dresu sa brojem 16 izašao je na teren, tako postavši najmlađi igrač u istoriji Prve lige Argentine. Nekoliko minuta nakon igre, gledaoci su vidjeli potez kojim će kasnije zadiviti cio svijet – provlačenje lopte kroz noge protivnika, u ovom slučaju Huana Dominga Kabrere. Nakon meča Maradona je izjavio: ,,Tog dana osjetio sam kao da držim nebo na rukama.”
Uskoro je uslijedio i prvi gol – 14. novembra 1976. godine, protiv Marplatensea.
U Huniorsima ostao je pet godina, postigao 155 golova u 167 nastupa, a onda prelazi u Boka Juniorse, tim za koji je oduvijek želio da igra. Mora se reći i to da mu je u to vrijeme River Plata ponudila sumu po kojoj bi postao najplaćeniji igrač tog tima, ali, kao i u životu, Maradonu je vodilo srce.
Interesantno, u Boki je, takođe, debi imao protiv Taljeres de Kordobe. Tada je postigao dva gola. Trofej sa Bokom 1981. godine biće jedini u karijeri u argentinskoj ligi.
Naredne, 1982. godine, Maradona dolazi u Barselonu i to za rekordnih pet miliona eura funti. Bio je prvi igrač Barselone kojem su u čuvenom ,,el klasiku” aplaudirali navijači suparničkog Real Madrida. A to se desilo nakon što je prodriblao golmana Reala Agustina i bio pred praznim golom. Međutim, nije htio da da gol u tom trenutku, već je sačekao igrača Reala Huana Hozea da mu se približi i tek onda loptu poslao u mrežu. S njima je osvojio Kup kralja i Superkup.
Godine 1984. prelazi u Napoli za rekordnih 6,9 miliona funti. Bio je to najuspješniji tim u istoriji Napolija. Vrijedi reći i da je dočekan, kako su navijači rekli, kao spasilac, jer nijedan tim s juga Italije nikada nije osvojio titulu u ligi. Godine 1986-87 osvajaju prvi u istoriji kluba šampionat Serije A. Drugi je stigao 1989-90, a onda i Kup Italije, UEFA Kup i Superkup Italije.
Nažalost, kako su se ređali uspjesi na terenu, tako su se nizali i problemi sa kokainom i veza sa ozloglašenom Kamorom.
U Sevilji je potom proveo godinu, baš kao i u Njuels Old Bojsima. Karijeru će završiti 1997. godine u Boka žuniorsima.
U reprezentaciju Argentine došao je 1977. godine, sa 16 godina. Debitovao je protiv Mađarske. Međutim, selektor Sesar Luis Menoti izostavio ga je iz sastava za Svjetsko prvenstvo 1978. godine, smatrajući da je premlad. Vraća se na SP već naredne godine gdje postiže šest golova na šest utakmica.
Dan-danas se pamte ,,gol vijeka” i ,,božja ruka” Dijega Armanda Maradone u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine protiv Engleske. ,,Božja ruka” odnosi se na prvi gol, u 51. minutu, a Maradona ga je dao rukom, što sudija nije vidio. ,,Gol vijeka” desio se četiri minuta kasnije, kada je Maradona prihvatio loptu, driblao Engleze kao od šale, predriblao i golmana i poslao loptu u mrežu. Bila je to godina kada je Argentina osvojila ovo prvenstvo.
Trenirao je 1994. Tekstil Mandiju, 1995. Rasing, 2008–2010 Argentinu, 2011–2012 Al-Vasl, 2013–2017 Deportivo Riestru (asistent), 2017–2018 Fudžairu, 2018–2019 Dorados de Sinalou i 2019–2020 Gimnasija de La Platu.
B.R.