ART PREPORUKA

BEOGRAD: Ivan Bekjarev sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Foto: V. Danilov

Brojni članovi porodice, prijatelji i kolege glumci okupili su se danas na beogradskom Novom groblju gdje je sahranjen glumac Ivan Bekjarev, piše portal Novosti.rs.
Kovčeg s posmrtnim ostacima glumca koji je u ponedjeljak u 74. godini preminuo od posljedica korona virusa, bio je izložen u kapeli, odakle je premješten, a potom i položen u Aleji zaslužnih građana.
– Ivan, čovjek nesalomljiv, životne energije, otvorenog uma, radoznao, posvećen, putnik, hedonista, u najboljem smislu te riječi. Prijatelj i kolega u koga uvijek možeš da se uzdaš, sjajan glumac, divan partner, voljen od svojih studenata, voljen od prijatelja, koje je uživao da okuplja i ugosti u svom domu, zajedno sa svojom Mikicom. Teško mi je da prihvatim da se ugasio jedan tako bogat i plodonosan život. Sve ono lijepo čime nas je Ivan napajao, sada se seli u naše uspomene i sjećanja. Bolan je ovaj trenutak rastanka i ispraćaja. U ovom teškom i ružnom vremenu, ostajemo bez još jedne svjetlosti. Dragi moj druže, ostaješ zauvijek u našim srcima. Nekad ti je vječni mir i slava – ovim riječima se glumica Svetlana Bojković oprostila od dugogodišnjeg prijatelja.

Foto: Marko Jovanovic

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom, sahrani su danas prisustvovali samo najbliži članovi porodice, prijatelji, kolege i poštovaoci njegovog lika i djela.

Foto: V. Danilov

Sve epidemiološke mjere ispoštovali su svi koji su došli da ga isprate na vječni počinak, a među njima bili su Zoran Đorđević, član predsjedništva SNS, glumci Eva Ras, Olivera Viktorović, nekadašnji učenici Bekjareva Iva Štrljić, Saša Joksimović i Marijana Mićić, Dejan Tončić, Vladimir Kerkez, Stevan Piale, Jelena Matijašević, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović i mnogi drugi.

Foto: Marko Jovanovic

Kovčeg u kapeli bio je prekriven bijelim ružama. One su drevni simbol čiste ljubavi i mira, a njime se iskazuje mnoštvo različitih poruka i osjećanja ljubavi, prijateljstva, mira, poštovanja i nade. Ovaj cvijet, takođe, predstavlja istinu, tišinu, tajnost, pobožnost, poniznost, šarm i mladost.

Ivan Bekjarev rođen je 6. aprila 1946. godine u Beogradu, a tokom duge i bogate karijere ostvario je mnoštvo zapaženih uloga i osvojio brojne nagrade. Svoju prvu, debitanstsku ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Bekjarev je snimio i više od 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji… Bio je veoma uspješan radio i TV voditelj. Takođe, igrao je glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama. Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao što su „Bolji život”, „Srećni ljudi”, gdje je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića. Takođe, bio je redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumu i javni nastup predavao je na još nekim fakultetima i akademijama. Njegovi studenti bili su brojni danas poznati i uspješni glumci – Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazović, Danijel Nikolić i drugi. Imao je svoju školu glume, a šesnaest godina bio je umjetnički direktor i selektor međunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Izvor: novosti.rs

kud duga