SLAJDER ZDRAVLJE

DR SANJA BOROVIĆ: Intenzivan rad na računaru ili telefonu utiče na češću pojavu kratkovidosti

-Višesatni rad na računaru i lap topu u dječjem uzrastu svakako mora uticati na vid. Đaci treba da znaju da se problem javlja onog trena kada osjete zamagljenje vida, osjećaj bola u očima i čelu, crvenilo, peckanje i suzenje očiju i glavobolju-kaže za MNE magazin dr Sanja Borović, oftalmolog u Očnoj ordinaciji ,,Borović”odgovarajući na pitanja koliko višesatno praćenja nastave preko mobilnih uređaja, tableta ili računara, utiče na vid i zdravlje oka kod djece školskog uzrasta.

Dr Borović ukazuje na to da proces razvoja i rasta oka u dječjem uzrastu još traje.

-Intenzivan rad na blizu, po svim urađenim studijama, utiče na znatno češću pojavu kratkovidosti, kao i na povećanje postojeće. Crvenilo, suzenje i peckanje očiju, posljedica su suvoće oka koja se javlja dugotrajnim gledanjem u ekran i rjeđim treptanjem. Svjedoci smo da djeca sve manje borave na otvorenom, a sve više u zatvorenom, sa svojim tabletima i smartfonima – navela je ona.

Prema njenim riječima, kod online učenja potrebni su kratki odmori u toku rada, kao i korištenje naočara sa zaštitom protiv plave svjetlosti. Kako je precizirala, preporučuje se pravljenje pauza u toku rada, svakih 20 minuta, 20 sekundi pauze sa gledanjem u daljinu.

Na žalost, djeca, kaže dr Borović, ne samo da provode sate ispred računara, već i nakon online časova nastavljaju  sa dugotrajnim korištenjem svojih telefona.

-Tako provode po nekoliko sati na računaru, pa onda uče i na kraju, da se ,,odmore”, uzmu svoje telefone! Najbolji odmor za oči je da izađu napolje, šetaju u prirodi, voze bicikl… Bez telefona i tableta – kategorična je ona.

Sigurna je da svako dijete ima u toku dana vremena koje može da odvoji za ove aktivnosti.

Naša sagovornica kaže da učenici tokom dužeg rada na računaru, mogu koristiti sredstva za dodatno vlaženje oka -vještačke suze bez konzervansa ili obični fiziološki rastvor.

Roditeljima i djeci, takođe, je preporučila da vode računa i pokušaju ograničiti korišćenje ovih uređaja makar dva do tri sata prije odlaska na spavanje, a sve kako bi imali ljepši san.

Dr Borović ukazuje i na značaj redovnih pregleda pri pojavi bilo kojeg simptoma ili sumnje da se dešavaju neke promjene s vidom.

U Očnoj ordinaciji ,,Borović” obavljaju preglede pacijenata svih uzrasta, sa užom specijalizacijom iz oblasti dječije oftalmologije i liječenja strabizma (bježanje oka) kod djece i odraslih, kao i daju savjete  roditeljima i djeci kako da olakšaju rad i pomognu sami sebi.

 

N.Đ.

 

N.Đ.