MAGAZIN PREPORUKA

SAMSUNG PREDSTAVLJA: Virtuelna izložba najčuvenijih nestalih umjetničkih djela

Ekskluzivna umjetnička izložba Missing Masterpieces, pod pokroviteljstvom kompanije Samsung, predstavlja digitalnu kolekciju nekih od najčuvenijih i najintrigantnijih remek-djela, po prvi put dostupnih svima, a za koja se strahuje da su zauvijek izgubljena. Zahvaljujući mogućnostima napredne tehnologije, nestala djela svjetski poznatih umjetnika, kao što su Van Gog, Sezan i Mone, sada će biti dostupna korisnicima na njihovim Samsung The Frame televizorima.  Širom Evrope, svake godine nestaju umjetnička djela vrijedna nekoliko miliona evra. 

Chloe-Emma

Charing-Cross-Bridge

Pored toga, trenutna pandemija je, između ostalog, imala značajan uticaj i na umjetnost i kulturu, budući da je samo tokom karantina ukradeno najmanje šest slika, uključujući i Van Gogovu „Proljećnu baštu”, koja je nestala tačno na 167. godišnjicu njegovog rođenja. Ovo djelo smatra se jednim od Van Gogovih najranijih radova i biće dio kolekcije Missing Masterpieces, zajedno sa njegovim čuvenim „Portretom doktora Gašea”, te „Bijelom patkom” Žan-Batista Udrija, „Pogledom na Over sir Oaz” Pola Sezana, remek-djelom Kloda Monea “Most Vaterlo” i mnogim drugim.

Landscape

-Umjetnost postoji da bismo svi podjednako uživali u njoj, te stoga imamo kolektivnu odgovornost da zaštitimo i sačuvamo našu kulturu za buduće generacije. To je i razlog pokretanja izložbe Missing Masterpieces – kako bi publika vidjela neprocjenjiva umjetnička djela, koja možda nikada više neći biti dostupna, a Samsung The Frame idealno se uklapa u ovu priču, kao televizor koji je istovremeno i uređaj i prozor u svijet umjetnosti”, istakao je Iztok Sepec-direktor prodaje potrošačke elektronike za Adria region, kompanije Samsung Electronics.

The Frame nije samo običan televizor. Zbog svog jedinstvenog dizajna koji podsjeća na ram za slike, on funkcioniše i kao multimedijalna umjetnička platforma, dok se ujedno savršeno uklapa u svaki enterijer kada nije u upotrebi. Onog trenutka kada se ovaj TV isključi, uklučuje se Umjetnički režim, transformišući prazan, crni ekran u galeriju najljepših svjetskih kolekcija umjetnosti. Pored toga, QLED tehnologija u potpunosti dočarava boje originalnih umjetničkih djela.

Last-Judgement

Izložba Missing Masterpieces osmišljena je i da pomogne svim ljubiteljima umjetnosti, amaterskim detektivima i svima onima koji aktivno pokušavaju da pronađu ova izgubljena umjetnička djela, tako što će dijeliti svoje savjete, teorije ili tragove na društvenoj mreži kompanije Samsung, uz korišćenje haštaga #MISSINGMASTERPIECES.

Stoga i ne čudi saradnja sa Dr Noom Čarnijem, cijenjenim stručnjakom za istoriju umjetnosti i osnivačem Udruženja za istraživanje kriminalnih radnji protiv umjetnosti (ARCA), koji je najzaslužniji za uređivanje ove izložbe i odabir djela prikazanih na njoj.

-Prije nego što počnete da slažete slagalicu, prvo želite da sakupite sve djelove, zar ne? Isti je slučaj i sa krađom ili misterioznim nestancima. Tragovi su svuda oko nas – od kontradiktornih medijskih objava do spekulacija na Reddit forumu, ali ta količina informacija može biti ogromna. Upravo u takvim situacijama tehnologija i društvene mreže mogu biti od koristi, povezujući međusobno ljude koji mogu pomoći u istrazi. Ne bi bio prvi put da naizgled bezazleni trag sa interneta bude ključ koji razriješi čitav slučaj- istakao je Dr Noa Čarni.

Dr Noah Charney

Izložba nestalih remek-djela Missing Masterpieces biće aktivna do 10. februara 2021. godine, a svih 12 umjetnina biće dostupno korisnicima The Frame televizora u okviru Samsung Art Store-a[1].

Za više informacija, posjetite:https://www.samsung.com/rs/explore/entertainment/missing-masterpieces-and-lost-art-on-the-frame/.

Mythological-Scene-with-a-Young-Bacchus.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Svojim idejama i tehnologijom Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost. Kompanija postavlja standarde u oblasti TV aparata, smartfona, nosivih uređaja, tableta i digitalnih kućnih uređaja, mrežnih i LSI sistema, memorije i LED tehnologija. Za dodatne informacije i vijesti, posjetite news.samsung.com.

Nestala remek-djela dostupna su u 29 evropskih zemalja: Albanija, Belgija, Bosna, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Kosovo, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

 

PR