DRUŠTVO PREPORUKA

AŠANIN: Čeka nas zahtjevan period u borbi protiv koronavirusa

Ilustracija

Ponovni rast broja inficiranih novim virusom korona u Nikšiću nakon popuštanja mjera NKT ukazuje na to da nas čeka zahtjevan period u borbi protiv kovida-19, saopštio je direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin.

U Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) upozorio je na to da virus u našem najbližem okruženju odnosi čak i čitave porodice, a slični tragični ishodi nijesu izuzetak ni u Crnoj Gori.

-Nedavno smo imali situaciju da su od tri člana porodice nažalost dva preminula. Sada imamo na Internom odjeljenju četiri člana iste porodice, majka i tri sina. Nažalost, jedan sin je preminuo od komplikacija. Moramo ozbiljno shvatiti ovaj problem, moramo biti solidarni i poštovati struku – ukazao je Ašanin.

Brojke novooboljelih u Nikšiću, kako je rekao, pokazuju da opet ulazimo u period koji će biti izuzetno zahtjevan.

-Imali smo perod sa velikim brojem oboljelih, pa smo mjerama NKT-a došli do toga da se smanji broj ambulantnih pregleda i pacijenata koji se liječe u bolničkim uslovima. Danas imamo 52 pacijenta na bolničkom liječenju, a prije 20-ak dana smo imali 90 i više – rekao je Ašanin.

U Opštoj bolnici u Nikšiću je, kako je rekao, od početka pandemije liječeno 687 pacijenata. Ogromna većina ih je izliječena, kaže Ašanin, dok jedan broj njih nažalost uspio da se izbori za život.

U toj zdravstvenoj ustanovi, napominje on, imaju dobre uslove, dovoljan broj ljekova i posteljnog fonda, dok je medicinsko osoblje na profesionalno zavidnom nivou.

-Sve ovo traje već devet mjeseci, to su izuzetni psihofizički napori, to sve ostavlja posljedice, ali postoji entuzijazam. Ovo je izazov za cjelokupno zdravstvo – rekao je Ašanin.

Kaže i da su trenutno dvije medicinske sestre kovid pozitivne, dok su ostali zdravstveni radnici na svojim radnim mjestima.

-Sve ovo vrijeme nijesmo zapostavljali ostale pacijente. Prošle nedjelje smo počeli s ambulantnim radom, vjerovatno ćemo ih opet morati obustaviti, ali za sva hitna stanja ostaju u funkciji, nećemo zapostaviti nikoga kome je potrebna zdravstvena njega – rekao je on.

 

 

Izvor: Rtcg