DRUŠTVO PREPORUKA

SZO: Alarmantna situacija zbog širenja korona virusa u istočnom Mediteranu

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da je pandemija korona virusa dostigla ,,alarmantan nivo” u zemljama istočnog Mediterana.
– U regiji ima oko tri miliona potvrđenih slučajeva, a broj umrlih povezanih sa COVID-19 prelazi 75.000, sa ukupnom stopom smrtnosti 2,5 odsto – rekla je Rana Hadžeh, direktorica SZO-a za Upravljanje programom u četvrtak na virtuelnoj konferenciji za novinare u Kairu.
Dodala je da je u regiji nedavno zabilježen najveći sedmični porast broja zaraženih od početka pandemije, javio je Associated Press.
– Naša prva i najvažnija linija odbrane u borbi protiv COVID-19 i dalje su preventivne mjere javnog zdravlja i fizičko distanciranje – rekla je Hadžeh, napominjući potrebu za većim nošenjem maski.
Program SZO-a za istočni Mediteran obuhvata 21 državu i palestinske teritorije, s ukupnim stanovništvom većim od 580 miliona.
Poput Evrope, ove se zemlje pripremaju za sezonu u kojoj se očekuje da će se zdravstveni sistemi boriti sa sve većim brojem slučajeva COVID-19 i sezonskog gripa.
Izvor: klix.ba