DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Rekordnih 1.384 novozaražena korona virusom

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.450 osoba, pozitivno je 1.384, dok je preminulo šest osoba.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta ,,Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 44 pacijenata, pet više nego juče.

Za 24 časa novih 123 pacijenata je smješteno u bolnice.

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da ne može tako lako da se prate kontakti zaraženih ,,jer ih ima previše”, a epidemiologa tek nešto više od stotinak u cijeloj zemlji. On je rakao i da smo tek na početku trećeg talasa i da se epidemija ubrzava.

Dr Predrag Kon rekao je jutros da je industrija zabave ključni problem, kao i da imamo ,,upliv” virusa u školama i vrtićima.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa direktorima kovid bolnica u Srbiji, nakon čega je saopštio da novih mjera neće biti za sada, ali da će biti pooštrene kazne, odnosno da će se bolje primjenjivati one mjere koje već imamo. Policijski čas za sada nije opcija. Uskoro bi trebalo da budu pooštrene kazne, a za to se čeka usvajanje izmjena dva zakona – o prekršajima i zaštititi stanovništva u slučaju epidemije.

U Srbiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih u ovoj i prethodnoj nedjelji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović i dodaje da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo.

– Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mjera, da nose masku, održavaju distancu. Virus se lako prenosi sa osobe na osobu, veoma je podmukao, ne pokazuje da je prisutan u organizmu – navela je ona.

Upitana da li se razmatra uvođenje zabrane kretanje i vanredno stanje, Jovanović je kazala da se sve opcije razmatraju i naglasila da bi sve donijete mjere, ukoliko bi se primjenjivale u potpunosti, bile dovoljne.

Govoreći o situaciji u školama, Jovanović je navela da je od početka školske godine kod 313 učenika registrovan kovid-19.

– Mali broj djece je grupisan u odjeljenjima. Skoro sva djeca su u porodici zaražena, van škole – pojasnila je Jovanović.

Ona je kazala da se najviše zaražavaju mladi između 30 i 50 godina i još jednom podvukla da je važno na vrijeme se javiti ljekaru, sa simptomima povišene temperature i otežanog disanja.

Izvor: blic.rs