DRUŠTVO PREPORUKA

SLOVENIJA: Još 1.963 oboljela od kovida, preminulo 18 osoba

Ilustracija

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a od Covida-19 umrlo je 18 ljudi, potvrdilo je danas Ministarstvo zdravlja Slovenije.
Riječ je o novom crnom rekordu po broju novooboljelih i broju smrtnih slučajeva do sada, prenosi Hina.
S novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva.
U bolnicama se liječi 449 pacijenata, a među njima je 63 teže oboljelih na odjelima intenzivne njege.
Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na korona virus bio i ministar vanjskih poslova Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.
U Sloveniji je od danas na snazi lockdown, po odluci koju je prije dva dana donijela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje sedam dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, zavisno od situacije.
Od danas u ponoć su tako zatvorene trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, welness centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica itd.
Zabrana napuštanja regije stalnog boravišta i dalje je na snazi, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedjeljka neće raditi niti vrtići.
Prema tempu širenja zaraze iz zadnjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.
U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta, oboljelima od Covida-19 vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše oboljelih u hotele, no problem je u tome ko bi u tom slučaju za te oboljele brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga.

Izvor: Hina