DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Pozitivna 102 uzorka nakon analize u Njemačkoj, nema novih mjera u Podgorici

U cilju adekvatnog postupanja i reagovanja na kretanje obolijevanja od novog koronavirusa (SARS-CoV-2) Institut za javno zdravlje predložio je uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu, a u zavisnosti od 14-o dnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine), zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera.

Sve navedene protivepidemijske mjere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od dana započinjanja implementacije.

Stope incidencije i listu opština utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije podne i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24:00 časa dana koji prethodi objavljivanju (petak).

Sa objavljivanjem ovonedjeljnog spiska se kasnilo zbog kasnog pristizanja rezultata laboratorijskih analiza uzoraka poslatih u Njemačku od kojih je posljednja grupa od 212 pristigla danas. Među 212 uzoraka, 102 su bili pozitivni i to, gledano po opštinama:

opština oboljeli
Ulcinj 29
Kotor 20
Žabljak 16
Pljevlja 13
Podgorica 12
Rožaje 10
Cetinje 1
Bar 1

Ili po danima:

Datum Broj oboljelih
12. oktobar 27
13. oktobar 49
14. oktobar 26

 

Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu od subote 03. oktobra u 00:00h do i zaključno sa petkom 16. oktobrom 2020. u 24:00 h, izračunate su vrijednosti 14-o dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije za navedeni period i sačinjena lista opština u kojima će se sa primjenom mjera započeti po automatizmu od ponedeljka 19. oktobra u 00:00 sati.

 

U skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije do ublažavanjamjera doći će u opštinama u kojima su se restriktivne mjere primjenjivale najmanje 14 dana i to:

  1. Nikšić: nakon tri sedmice restriktivnih mjera, prelazi u grupu 2, pri čemu režim rada škola ostaje online još najmanje sedam dana
  2. Berane: nakon tri sedmice restriktivnih mjera, prelazi u grupu 1
  3. Andrijevica: nakon tri sedmice restriktivnih mjera, prelazi u grupu 1

Iako je situacija unekoliko poboljšana u Pljevljima, zbog neophodnosti sprovođenja strožijih mjera u trajanju od najmanje 14 dana nastaviće se sprovođenje mjera iz grupe 3 koje su započete prije 7 dana, uključujući i online odvijanje nastave.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u narednih 14. dana doći će implementacije strožijih mjera u opštinama:

  1. Žabljak, prelazi u grupu 4
  2. Budva, prelazi u grupu 3
  3. Cetinje, prelazi u grupu 3
  4. Ulcinj: prelazi u grupu 3
  5. Kolašin, prelazi u grupu 3
  6. Bijelo Polje,  prelazi u grupu 2

 

Grupe opština, tj. lokalnih samouprava, i mjere čija će primjena zavisiti od 14-o dnevne stope kumulativne incidencije (KI) su:

  1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:
  • nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja
  1. GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:
  • Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
  • Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
  • Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.
  1. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
  1. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:
  • Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Mn.M.