DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Zatvaraju se škole u pet opština

Foto: PR Centar

Škole u Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i na Žabljaku od ponedjeljka će biti zatvorene i nastava će se odvijati na daljinu, po principu sistema ,,semafora” koji je usvojilo Ministarstvo prosvjete, kazao je za direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša u Vijestima u pola sedam.
Stopa obolijevanja od korona virusa u tim opštinama je iznad 800 na 100.000 stanovnika čime automatski prelaze u ,,grupu tri” opština u kojima će se od ponedjeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere.
Iz Instituta je ranije danas popodne saopšteno da to podrazumijeva i:

– Zabranu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela)

– Zabranu okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva
Mugoša je za TV Vijesti kazao kako su velike šanse da će i u Podgorici doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata i škola, nakon što IJZCG dobije rezultate preostalih 212 uzoraka iz Njemačke.
– Male su šanse da tu ne bude uzoraka dovoljno koji su pozitivni… Tako da više računam da će doći do zaključavanja. Mi ćemo poštovati pravila koja smo donijeli. Ako bude 799 a ne pređe na 800, Podgorica ostaje otključana, a ako bude 800 mi i ćemo to poštovati, zato je semafor uveden – rekao je on.
Mugoša je podsjetio da već sedam, osam mjeseci ponavljaju koje su mjere za sprječavanje širenja infekcije, te da je za očekivati bilo da će se više poštovati.
On je rekao da se nada da će mjere u opštinama koje su prešle cenzus od 800 dati rezultat za 15 dana.
Kada su u pitanju vrtići i kako će se na njih odnositi sistem ,,semafora”, iz Ministarstva prosvjete je ranije ovog mjeseca saopšteno da će se te ustanove posebno tretirati, i da će o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost biti blagovremeno obaviještena.
Usložnjava se situacija.
– Jedino rješenje je ovo – da se nosi maska, da se drži distanca i da se peru ruke – poručio je na kraju Mugoša.