ART PREPORUKA

VIDEO: Božo Vrećo predstavio novu pjesmu ,,Saba”

Screenshot

Bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Božo Vrećo danas je objavio pjesmu ,,Saba” i spot za nju. U njoj je sarađivao sa dvojcem ,,The Provincials”. Tekst potpisuje Božo Vrećo, a muziku i aranžman ,,The Provincials” i Božo Vrećo. Spot, postprodukcija i boja djelo su Dina Kadragića. Asistenti su bili Dragan Gajanović, Goran Jovanović i Dominik Ćorić, a grafički dizajner Dejan Kovačević.
– ,,Saba” je pjesma koju sam napisao iz ljubavi prema svim ženama, mojim Muzama koje svaka na svoj način jesu Kraljice od Sabe, ma kakvo vrijeme da je oko nas, ma kakav nemir i strah da je u nama, ma kakvo biće da je pokraj nas, žene imaju svoj kosmos ljubavi, nadnaravnu snagu da sve istrpe, sve nadjačaju i sve prebole, one su čuvarke boli, noćobdilje tuge i same po sebi neprolazna Ljubav čiji sjaj ne jenjava – kaže o inspiraciji za numeru ,,Saba” Božo Vrećo.
Kraljica od Sabe, Makeda ili Bilkis, dodaje on, je ona koja je pred kralja Solomuna došla čistog srca i ,,baš takva kakva jeste, potpuno slobodna i oslobođena pravila, dostojanstvena, dualna i posebna i kao biće i kao vladar, možda u tome i leži tajna mudrosti i jakosti, biti svoj, uživati u sopstvenom biću i svakako ne biti rob sistema i društva koje nameće svoja pravila.”
– Kraljica od Sabe je u nama, ljudima od svjetlosti, koji ma gdje da smo i ma u kojem vijeku da živimo, imamo svoj naum, misiju i ljubavnu moć koja se širi, nadopunjuje i isijava. Gdje bih bio da sam se osvrtao za onima koji su me htjeli pokoriti, uništiti i povrijediti. Zato i kažem, slušajte sebe i svoju moć intuitivnog bića u vama, ono je jače od svih zala, ono je ljepše od svih zvjezdanih noći, nadrastite nemani oko vas i budite sinonim za slobodu, moja Saba – poručio je Vrećo.
Istakao je da je to ,,saradnja i simbioza sa sjajnim sarajevskim dvojcem pod nazivom The Provincials, Edin Gazić i Adnan Banjić, sa kojima je bilo divno uskladiti fantastičnu muziku, sve te čudesne zvuke koje stvaraju i moj glas koji se prožeo u pjesmi koju sam iz srca pustio van.”
– Tekst koji sam napisao nalikuje onima od prije par stotina godina i ta spona modernog i avangardnog a s druge strane autentično tradicionalnog, mističnog i sakralnog, postao je pečat mog opusa i stvaranja i siguran sam da ćete se pronaći u njoj i voljeti je, jer tu samo čista ljubav ljubavlju progovara – objasnio je Vrećo.

On je dodao da je spot sniman na ,,tri sjajna lokaliteta, Počitelju, kuli Hercega Stjepana u Ljubuškom i na Pješčanim piramidama u Foči.”
– Hvala svima koji su učinili da sve izgleda tako posebno, nadahnuto i artuozno, Dino Kadragić, Dragan Gajanović, Goran Jovanović, Alma Čauš, Dominik Ćorić. Hvala svima vama, mojoj dragoj publici zbog koje sam tu, koji me volite i koje volim i činim da moja umjetnost živi i bude voljena – rekao je Vrećo.
Edin Gazić kazao je na Facebooku da je ,,Saba” nešto što se desilo ,,spontano, radoznalo, ljubavno, inspirativno, kreativno… A to je za mene muzika, život.”
On je najavio da je pjesma urađena i u extended club, dub i acid verziji.
Adnan Banjin govorio je pratiocima na Facebooku juče o pjesmi.
– Dugo sam u ovom svijetu muzike, jednako kao i moj drug Edin Gazić, a sada saputnik u The Provincials. Bilo je svega, dosta različitih faza u radu i produkciji, posebnih svirki i lijepih uspomena, ali ovo sjutra će za mene biti možda i nešto najznačajnije do sada. Kruna svih godina provedenih slušajući muziku, sjedeći ispred kompa, učeći dan i noć u pokušajima da napravim neki svoj, specifičan a kvalitetan zvuk. Duletova i moja razmišljanja, żelje, ambicije i muzički ukus su se podudarili, jedan sjajan umjetnik je to čuo, svidjelo mu se to što čuje i tako je nastala saradnja koja je savršeno zaokružila čitavu priču. Hvala Božo Vrećo. Sjutra će ova priča i vama biti ispričana na njegov najposebniji način, a ja s uzbuđenjem čekam da čujem utiske – istakao je Banjin.
B.R.

kud duga