MODA SLAJDER

STRUČNJACI O GUČIJEVOJ HALJINI ZA MUŠKARCE: Košta 2.200 eura, a tehnička vrijednost joj je 80 eura

 

Modni brend Guči lansirao je haljinu za muškarce sa satenskom trakom i kragnom, objašnjavajući da žele tim potezom da prekinu stereotipe koji oblikuju muški rodni identitet. Haljina košta oko 2.200 eura, a stručnjaci sa kojima smo razgovarali, prije svega, ističu da je preskupa, jer tehničkih vrijedi 80 eura, te da je u svijetu primjetna potpuna zamjena u muško – ženskom odnosu u  oblačanju.

Ono što karakteriše modu u zadnje dvije, tri decenije jeste da svake sezone imamo nešto što će iznenaditi tržište, nešto što će provocirati i prosto na taj način izazivanjem pažnje napraviti i određeni vid reklame. Dizajnerka Marina Banović kaže da ako uz to dodamo društvene mreže na kojima za kompjuterima sjede oni koji za novac prihvate da pišu i pričaju o tome: onda računajte da je namjera uspjela.

Ništa novo…

-Sve za reklamu…. Haljinu i suknju na muškarcu smo vidjeli i na Eurosongu i na crvenom tepihu kad je filmski festival u pitanju tako da kod mene ne izaziva posebnu pažnju. Ako se osvrnemo na tradicionalan kilt koji je u formi suknje ne vidim zašto bi jedna muška tunika u narandžastoj boji napravila ovoliku famu – kaže ona.

Da se nalazimo u Njujorku, Parizu ili Milanu, dizajner Lazar Ilić bi je  uvrstio u kolekciju, ali pošto živimo u Podgorici definitivno se neće hvatati takvih eksperimenata.

– Svako treba da nosi ono što mu se nosi. Da li se meni lično dopada haljina – moj odgovor je – ne. Mnogo je ružna. Prva od Gučija za muškarce. Ne znam zašto muškarce vide u tako ružnim haljinama, ali to je ok – kaže on.

Banović navodi da sami brendovi prave priču, a vrlo često tamo gdje i nema neke velike priče.

-Gotije je sa Madonom i korsetom sa obnaženim grudima bio veći tabu osamdesetih nego ovo danas. Ovo je već viđeno…. Cijena je nerealna. Tehnička vrijednost ove tunike je 80 eura – kaže ona.

I Ilić ističe da se moda mijenja iz godine u godinu, navodeći i da je trendu da žene nose oversize sako kao od svog muža, momka ili brata i veće farmerke.

-Potpuna se zamjena desila u muško ženskom odnosu između oblačanja u svijetu, tako da ako žene mogu da nose muške farmerke  ne vidim zašto muškarci ne bi mogli da nose neku haljinu ako im se to nosi – rekao je on.

Našom pojavom šaljemo određene poruke o sebi, šta volimo, ko smo, kakva smo osoba… Psihološkinja Adriana Pejaković kaže da je moda nešto što diktira trenutni trend i može biti vrlo inspirativna, a vidimo nekad i opasna kao kada je bila aktulena pojava jako mršavih manekenki što je potpomagalo patologiju kod mladih djevojaka kada je anoreksija i bulimija u pitanju.

Tradicija

-Čini mi se da ovaj trend nastoji da briše ili približi granice pola i roda, što je za neke šokantno, za neke inspirativno, za neke samo izraz nedostatka ideja autora. Svakako da na našem podneblju gdje imamo i dalje tradicionalni izraz, polne uloge su jasno definisane i ovakvi modni izrazi ne nailaze na odobravanje, uglavnom – kaže ona.

Važno je, dodaje Pejaković, uvijek da pratimo sebe, da pronađemo sebe, a moda je i tu da se mi u njoj nađemo, a ne da ona snađe nas.

-Ako je nešto u trendu, ne znači da i mi moramo aprirori potrčati za time. Moda bi trebalo da je inspiracija za našu ličnu kreativnost – pojasnila je ona.

U jednom društvu modni izraz može odražavati i dominantne vrijednosti tog društva, pa je, recimo, u nekim afričkim plemenima važno da žena bude uhranjena i okićena zlatom, jer je to izraz bogatstva i blagostanja.

-Poigravanje sa tradicionalnim muškim i ženskim rodnim izrazom koji ovdje vidimo može biti zanimljivo, šokantno i može iznjedriti nov način gledanja na rodne uloge, modni dizajn – rekla je ona, dodajući da je važno podsticati autentičan crnogorski modni izraz, ulagati u našu modu, podsticati naše kreatore da bismo  razvijali modu i doprinijeli ukupnom kulturnom identitetu.

N.Đ.