MODA PREPORUKA

FUTURUM MOSCOW: Dizajneri inspirisani makadamom, sajberpankom i rađanjem Venere

Trećeg oktobra na Tehnoparku ,,Mosgormaš” šesti put održana je izložbena prezentacija Futurum Moscow, u organizaciji Modne komore Rusije i uz podršku Modnog fonda. Ove godine događaj je prvi put podržao Odsjek za preduzetništvo i inovativni razvoj Grada Moskve.
– Modna pista postavljena je na Tehnoparku ,,Mosgormaš”. Trinaest novih moskovskih dizajnera bili su u prilici da učestvuju bez kotizacije i predstavi kolekcije. Moskovski umjetnici prikazali su projekte različitih žanrova. Događaj je održan bez publike, ali je prenos uživo pregledan više od milion puta na društvenim mrežama i raznim platformama, portalima i vebsajtovima, posebno iz inostranstva – saopštio je Aleksej Fursin, šef Odsjeka za preduzetništvo i inovativni razvoj Grada Moskve.
Najviše je pregleda prenosa uživo bilo iz Moskve, Sankt Peterburga, Jekaterinburga, Kazanja, Novosibirska, Kalinjingrada, Kijeva,Frankfurta na Majni, Berlina i Rige.
Umjetnici J. Mars, Andrej Aznet i Saša RTS zvani Risui Tusui crtali su grafite uživo direktno na
mosgormaške zidove. Saša RTS, Andrej Aznet i Miša Vert napravili su nekoliko jedinstvenih djela zasnovanih na VR-u. Bili su inspirisani kolekcijama koje su predstavili moskovski dizajneri. Umjetnici Aleksej Novikov, Maksim Karadutov i Egor Karpenko stvorili su jedinstveno djelo – Object #04-0.02, svjetlosnu instalaciju sa mnogo kvadrata različitih veličina. Ovo djelo bilo je dostupno odmah, tokom revija. Dizajn zvuka za prenos uživo napravio je tim MUBERT na osnovu vještačke inteligencije. Vizuelne efekte za snimke u prenosu dizajnirao je digitalni umjetnik Stanislav Glazgov.
– Ove godine Futurum Moscow bio je visokotehnološki, inovativan i napredan. Čak i bez publike, novi fizičko-digitalni format događaja učinio je da publika pored ekrana osjeti emociju koja nam je nedostajala – to je potvrđeno brojem pregleda – kazao je Aleksandar Šumski, predsjednik Modne komore Rusije.
Dizajneri iz Moskve predstavili su kapsula kolekcije. Jana Sergejeva prikazala je odjevne komade koristeći makadam tehniku prilagođenu savremenim trendovima. Odjeća Aline Kan bila je dnevna kombinacija azijske ulične mode i ruskog konstruktivizma. Njena kolekcija u stilu sajberpanka, sa referencom na film ,,Lavirint: Nemoguće bjekstvo” (The Maze Runner), kao i stereotipna vizija Azije, rađena je naprednom tehnologijom.
Program Denisa Bivalceva sastojao se od rada na umjetničkom djelu: u centru podijumaumjetnik je pravio magiju, dok su manekeni finalizovali priču. Jedan od odjevnih predmeta bio je inspirisan radom Kuzme Petrova Vodkina, a drugi slikom Sandra Botičelija ,,Rađanje Venere”.
Elizaveta Samsonova, dizajnerka brenda NOT TODAY, napravila je odjeću sa ušivenim QR kodovima koji mogu da budu skenirani i pomoću kojih se mogu gledati snimci o savremenim moskovskim pjesnicima.
Učesnici Futurum Moscow predstavili su odjevne predmete kako bi putem njih ukazali na pitanja vještačke inteligencije, odnosa između muškarca i žene, samosvjesnog korišćenja prirodnih resursa i ostala.
Kapsula kolekcije predstavili su SEYANA, BEENA, //cult.code, Agatha Ænter, k∅d, General VI, NOT TODAY, ГИДРОПЛАН, BLANC, ANYA KHALIULINA, MAINONA FRITZ, ST by Sonya Tikhonova i CHERVONSKY.

This slideshow requires JavaScript.

Snimak prenosa uživo dostupan je na zvaničnom sajtu Modne komore Rusije.