Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Brzi testovi uskoro u kovid ambulantama

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je da bi brzo testiranje na koronavirus trebalo da počne uskoro, a danas bi Institut za javno zdravlje to trebalo da predloži resornom ministarstvu.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da je riječ o testovima koji su izuzetno dobri, a za koje je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) dala pozitivne rezultate i stavila ih na listi dijagnostičkih procedura.

-Vrlo brzo će se ti testovi naći u našim kovid ambulantama, gdje će ljekari na osnovu procjene zdravstvenog stanja i epidemiološke anamneze odlučivati ko bi trebalo, a ko ne da se testira. Pozitivna stvar je što se ubrzava procedura, a rezultati se dobijaju za vrlo kratko vrijeme – rekao je Knežević.

Rezultati testa su, pojašnjava on, gotovi za tridesetak minuta do jednog sata.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je, kaže Knežević, izuzetno ozbiljna, zbog čega su na snazi nove mjere s ciljem borbe protiv širenja infekcije.

-Za nekih sedam do deset dana bi trebalo da vidimo efekte mjera, sa preduslovom da smo poštovali mjere – rekao je Knežević, napominjući da sve zavisi od nas.

Podaci, kaže on, pokazuju da dolazi do blagog pada broja novoinficiranih koronavirusom u Crnoj Gori.

Zdravstveni sistem i dalje, napominje, odolijeva trenutnoj epidemiološkoj situacije, a brojke još nijesu opterećujuće.

-Ne treba ispitivati krajnje granice zdravstvenog sistema – istakao je Knežević.

 

Izvor: Rtcg