ART PREPORUKA

EUROSTRINGS: Do kraja oktobra onlajn koncerti gitarista iz Evrope

Nakon uspješnog 14. izdanja tivatskog Međunarodnog takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održanog tokom maja i juna i jubilarnog 15. Međunarodnog festivala gitare Nikšić (Niksic Guitar Festival) realizovanog u avgustu ove godine, organizatori najvećih gitarskih dešavanja u Crnoj Gori nastaviće ove festivalske priče online koncertima uspješnih gitarista Evrope, koji su dio EuroStrings projekta.

Prva dva koncerta održavaju se već tokom predstojećeg vikenda. U subotu 26. septembra u 21 sat počinje koncert Pabla Menendeza (Španija), dok će u nedjelju 27. septembra publika moći da prati nastup Jonasa Egholma (Danska). Oba koncerta biće emitovana putem facebook stranice festivala (Niksic Guitar Festival), kao i na programu televizije Nikšić.

Pablo Menendez rođen je 1992. godine u Španiji. Na gitari je počeo da svira sa 10 godina. Edukovao se najprije u klasi poznatog gitariste Marca Sociasa, a potom i magistrirao na Konzervatorijumu Mastriht (Holandija) u klasi maestro Carla Marchionea, s počastima (cum laude). Studira i dirigovanje pod vođstvom maestra Miguela Romee i Andresa Salada. Nagrađivan je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih muzičkih takmičenja širom Evrope. Aktivan je i kao muzičar u kamernim ansamblima, sa tenorom Joakuin Pikanom i pijanistom Mariom Bernardom snimio je CD sa španskom muzikom XIX vijeka, a tokom sezone 2014/2015. bio je član Španskog nacionalnog orkestra mladih. Danas Pablo kombinuje koncertne aktivnosti sa pedagoškim radom budući da je angažovan kao profesor na Višem konzervatorijumu u Kordovi (Španija). Za online nastup Nikšić Guitar Festivala pripremio je kompozicije Baha, Rodriga, Vagnera i Sora.

Jonas Egholm rođen je u Danskoj 1997. godine. Na gitari svira od sedme godine, dok je kao desetogodišnjak krenuo na svoju prvu koncertnu turneju po Danskoj i Njemačkoj. 2015. godine počeo je da studira na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu kod profesora Jespera Sivebæka i Per Palsson-a. Studira na prestižnom „Master en Interpretacion de Guitarra“ u Alicanteu u Španiji kod nekih od vodećih svjetskih gitarista: Davida Russella, Ignacia Rodesa, Ricarda Gallena, Manuela Barrueca i drugih. Nagrađivan je na brojim takmičenjima i nastupao u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Švedsku, Francusku, Španiju, kao i na Farskim ostrvima, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj, Kini i Japanu. Za ovaj predstojeći online koncert pripremo je kompozicije Rodriga, Dyens-a, Aguada, Dowlanda.

-Svojevrsni nastavak Nikšić Guitar Festivala, osim najavljenih za ovaj vikend, podrazumijeva još tri koncerta Eurostrings gitarista, koji će se održati tokom oktobra. To su: Mausz Kowalski (Poljska), Mlada zvijezda Euro Stringsa Bruno Pino Mateos (Španija) i Pavel Steidl (Češka). Festival se realizuje u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić. Njihova saradnja sa velikim festivalskim organizacijama na nivou Evrope moguća je zahvaljujući platformi Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa – navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat predstavlja partnerstvo 14 gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije.

-Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka, a koje dijeli svaki klasični gitarista, posebno mladi, novi profesionalci – zaključuju u saopštenju.