ART PREPORUKA

ART: Internacionalni sajam knjiga Podgorica od 29. septembra do 3. oktobra

Danas je u Press sali Gradskog parlamenta organizovana press konferencija povodom početka VI Internacionalnog sajma knjiga Podgorica koji će se održati u Bemax areni od 29. septembra do 3. oktobra. Javnosti su se obratili Barbara Simović (rukovodilac PR tima Sajma), Ana Medigović (sekretarka Sekreterijata za kulturu i sport) i Vasko Raičević ( umjetnički direktor Sajma), saopštili su organizatori.
Sajam organizuje Glavni Grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport uz podršku Ministarstva kulture Vlade Crne Gore. Simović je istakla da su organizatori preuzeli sve potrebne mjere kako bi se poštovale propisane mjere NKT-a. To podrazumijeva mjerenje tjelesne temperature pri samom ulasku u Bemax arenu, dezinfekciju prostora, obavezno nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju ruku i poštovanje i obezbjeđivanje socijalne distance.
Sekretarka Sekreterijata za kulturu i sport Ana Medigović istakla je da održavanje Sajma nije dovedeno u pitanje, uprkos trenutnim okolnostima izazvanim pandemijom. Posebnu zahvalnost Medigović je istakla kompaniji Bemax koja je ustupila prostor za organizaciju Sajma, te naglasila da sam prostor garantuje poštovanje svih propisanih mjera NKT-a,
– Sa pravom možemo da kažemo da u kalendaru kulturnih dešavanja Internacionalni sajam knjiga u Podgorici zauzima posebno mjesto, ako ne i najznačajnije. Sajam je posvećen knjizi, promociji književnog stvaralaštva, kulturno-razvojnih društvenih i aktuelnih tema iz oblasti književnosti i ovo će biti prilika da predstavimo crnogorske izdavače, crnogorske autore, da aktuelizujemo pitanje crnogorskog izdavaštva, da pružimo priliku da se autori i institucije kulture i zemalja regiona povežu i ostvare saradnju – istakla je Medigović.
Medigović je navela da će se na ovom Sajmu predstaviti 51 izdavač, te napomenula da zbog trenutne situacije neće biti maskenbala u kojem su tradicionalno učestvovali osnovci.
Publika će, ipak, moći da uživa u raznovrsnom pratećem programu. Umjetnički direktor ovogodišnjeg Sajma, Vasko Raičević, najavio je predstavljanje onih autora regionalne i crnogorske književnosti koji su najčitaniji i pripadaju mlađim generacijama pisaca.
–  Prije svega, imao sam u vidu Mašu Kolanović iz Hrvatske, Lanu Bastačić iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa našim Stefanom Boškovićem, kao dobitnicima Evropske nagrade za književnost – istakao je Raičević. On je napomenuo i da će nekoliko autora učestvovati u programu putem online uključenja.
Raičević je istakao da je za jedan dobar književni program osim književnosti i fikcije važno i naučno izdavaštvo, posebno istoriografskog tipa. U tom kontekstu, najavljeno je gostovanja Janka Ljumovića i promocija knjige „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“, Adnana Prekića „Kulturno nasljeđe Crne Gore“, Františeka Šisteka i drugih autora. Posebno je naglašeno učešće crnogorskih izdavačkih kuća Arto i Fokalizator, te časopisa za književnost i kulturu Fokalizator koji objavljuje prevode savremenih i klasičnih internacionalnih autora. Prema riječima Raičevića, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Podgorici biće održano i nekoliko književnih programa koji istražuju odnose Crne Gore i drugih zemalja (Rumunija, Češka), a najavljen je i pregled austrijske književnosti.
Organizatori su pozvali javnost da u susret Sajmu večeras prisustvuju književnom programu ,,Mlada crnogorska književnost’’ u kosoj Sali Biblioteke ,,Radosav Ljumović’’, sa početkom u 20 h. Književnici Vasko Raičević i Dragana Tripković razgovaraće sa predstavnicima nove generacije crnogorske književnosti Barbarom Delać i Milom Masoničićem.

kud duga