ART PREPORUKA

EMI NAGRADE: Istorija i dominacija ,,Shitt’s Creeka”

Judžin i Danijel Levi (foto: ABC)

,,Shitt’s Creek”, ,,Watchmen” i ,,Succession” veliki su dobitnici sinoćnje virtuelne dodjele Emi nagrada.
Dženifer Aniston je u ,,Stejpls centru” u Los Anđelesu, uz voditelja Džimija Kimela, objavila prvog dobitnika večeri – najbolja glavna glumica u humorističkoj seriji je Ketrin O’Hara za ulogu u seriji ,,Schitt’s Creek”.
Uslijedila je kategorija Najbolji glavni glumac u humorističkoj seriji, a to je bio Judžin Levi za ,,Shitt’s Creek”.
Trejsi Elis Ros proglasila je dobitnika u kategoriji Najbolji scenario za humorističku seriju – Danijel Levi za ,,Shitt’s Creek” i to posljednju epizodu ,,Happy Ending”.
Najbolji režiseri humorističke serije su Endrju Sividino i Danijel Levi za ,,Shitt’s Creek”.
Najbolja sporedna muška uloga u humorističkoj seriji pripala je Danijelu Leviju za ,,Shitt’s Creek”, a najavila je profesorica srednje škole.
Jedan od poštara najavio je najbolju damu u sporednoj ulozi u humorističkoj seriji – Eni Marfi za ,,Shitt’s Creek”.
Profesorica i poštar bili su dio dodjele u znak zahvalnosti svim nastavnicima i poštarima širom Amerike uslijed pandemije korona virusa.
Džejson Sudekis najavio je najbolju humorističku seriju – skoro da smo mogli ,,potpisati” i prije nego što je izgovorio dobitnika – ,,Shitt’s Creek”.
Judžin i Danijel Levi od sinoć su prvi dvojac otac-sin koji je osvojio ,,Emi” u istoj godini. ,,Shitt's Creek” je postavila rekord i za najviše ,,Emi” nagrada u jednoj sezoni u kategoriji Humoristička serija. ,,Shitt's Creek” je i prva humoristička serija čiji su glumci osvojili ,,Emi” nagrade u sve četiri kategorije – sporedni glumica i glumac i glavni glumica i glumac.
Sa humorističkih serija prešlo se na najbolji tok šou, a najavio ga je Dejvid Leterman. Najbolji tok šou je ,,Last Week Tonight with John Oliver”.
Najbolja glavna glumica u mini-seriji je Redžina King za ulogu u ,,Watchmenu”. Ovo je četvrta nagrada ,,Emi” za Kingovu i po tome se izjednačila na vrhu liste sa Alfri Vudard kao afro-Amerikanka sa najviše osvojenih ,,Emija”.
Najbolji sporedni glumac u mini-seriji je Jahija Abdul-Matin Drugi za ulogu u ,,Watchmenu”.
Najbolji scenario za mini-seriju napisali su Dejmon Lindelof i Kord Džeferson za ,,Watchmena”, epizodu ,,This Extraordinary Being”.
Entoni Anderson najavio je dobitnika u kategoriji Najbolja mini-serija – ,,Watchmen”.
Najbolji glavni glumac u mini-seriji je Mark Rafalo za ulogu u ,,I Know This Much Is True”.
Najbolja režiserka mini-serije je Marija Šrader za ,,Unorthodox”.
Najbolja sporedna glumica u mini-seriji je Uzo Aduba za ,,Mrs. America”.
H.E.R. je potom divno otpjevala i odsvirala ,,Nothing Compares To You” u dijelu ,,In Memoriam”, posvećenom televizijskim i filmskim radnicima koji su preminuli u proteklih godinu.
Najbolji takmičarski program je ,,RuPaul's Drag Race”.
Opra Vinfri najavila je dobitnika Governors Award za karijeru, doprinos televiziji i za humanitarni rad, a to je glumac Tajler Peri i njegova ,,The Perry Foundation”.
Za kraj je ostavljena kategorija Drama, a otvorena je dobitnikom u kategoriji Najbolji glavni glumac. Pripala je Džeremiju Strongu za ulogu u dramskoj seriji ,,Succession”. Komentatori HRT-a podsjetili su da je serija snimana u Hrvatskoj.
Lavern Koks saopštila je ime dobitnika za najbolji scenario u dramskoj seriji, a to je Džesi Armstrong za ,,Succession”, epizodu ,,This Is Not For Tears”.
,,Succession” ima i najboljeg režisera – Andrija Pareka koji je juče proslavio 49. rođendan.
Najbolja dramska serija je ,,Succession”, a najavio je Sterling K. Braun.
Najbolja glavna glumica u dramskoj seriji je Zendeja za ulogu u ,,Euphoriji”.
Brat i sestra ljekari najavili su najboljeg u kategoriji Sporedna muška uloga, a to je Bili Krudap za ,,The Morning Show”.
Medicinska sestra najavila je najbolju u kategoriji Sporedna ženska uloga, a to je Džulija Garner za ,,Ozarka”.
Ljekari su najavili dobitnike ,,Emi” nagrade u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima uslijed pandemije korona virusa.
Nominovani su se sinoć javljali sa više od sto lokacija. Afro-američki glumci iz domova su još jednom dali podršku pokretu ,,Black Lives Matter” i borbi protiv rasizma.

Ivon Ordži (foto: E Entertainment!)

Glumica Ivon Ordži pokazala je novu frizuru od koje je jedan dio bio u obliku pesnice. Vilijam Džekson Harper nosio je majicu na kojoj je pisalo ,,Good Trouble”, a referenca je na legendu građanskih prava Džona Luisa i njegove riječi ,,Get in good trouble, necessary trouble, and redeem the soul of America.” Luis je preminuo u julu u Atlanti.

Redžina King (foto: E Entertainment!)

Redžina King nosila je majicu sa slikom Brione Tejlor i natpisom ,,Say Her Name”. Tejlorovu je ubio policajac u Luizvilu u martu nakon ulaska u njen dom. Sterling K. Braun takođe je nosio majicu sa natpisom BLM (,,Black Lives Matter”) i slikom pesnice. Uzo Aduba isto je nosila majicu sa imenom Brione Tejlor.
Viđeno je i svojevrstno okupljanje ,,Prijatelja”. Iz istog doma javile su se Dženifer Aniston (tumačila Rejčel Grin u seriji), Kortni Koks (Monika Geler u seriji) i Liza Kudrou (Fibi Bufe u seriji).


Džimi Kimel na kraju je saopštio da su sakupili 2,8 miliona dolara za ,,No Kid Hungry”, organizaciju koja se bori da nijedno dijete ne bude gladno u Americi.
B.R.