DRUŠTVO PREPORUKA

DZVS MUP-A: Očekuje se da požar u Virpazaru bude ugašen tokom dana u potpunosti

Screenshot

Požari na teritoriji Crne Gore drže se pod kontrolom, a trenutno je jedini aktivni požar na području Virpazara, čije je gašenje u toku i za koji očekujemo da će tokom dana biti ugašen u potpunosti. Trenutno su u gašenje ovog požara uključeni pripadnici službe zaštite i spašavanja opštine Bar i Avio-helikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa tri aviona tipa Air tractor, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

– Što se tiče stanja požarišta u Virpazaru, ono je takvo da su naši kapaciteti dovoljni da ugase požar i stave ga pod kontrolu. Takođe, informišemo da, u slučaju potrebe, međunarodnu pomoć možemo tražiti bilateralno, putem Mehanizma civilne zaštite EU, kao i kroz NATO. Nesumnjivo da je Crna Gora kredibilan i pouzdan partner pomenutih međunarodnih organizacija i da bi ta pomoć stigla u realnom roku u slučaju potrebe – navodi se u saopštenju Direktorata.

U prethodnom periodu, koji je, kako kažu, označen kao period sa povećanim požarnim rizikom, uzrokovanim nepovoljnom meteorološkom situacijom, preduzete su sve potrebne aktivnosti na gašenju požara na otvorenom prostoru.

– Svakodnevno su angažovani kapaciteti jedinica lokalnih samouprava – vatrogasno-spasilačkih jedinica u Centralnom i Primorskom regionu Crne Gore. Takođe, angažovani su resursi Avio-helikopterske jedinice koji su gasili požare na otvorenom prostoru u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Cetinju, Baru i Ulcinju – navodi se u saopštenju Direktorata za vanredne situacije MUP-a.