Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

LJETNJA INŽENJERSKA ŠKOLA: Polaznici učili o digitalnoj transformaciji i virtuelnoj realnosti

Polaznici Crnogorske ljetnje inženjerske škole četvrti i peti dan nastave proveli su u M:tel-ovoj digitalnoj fabrici, prateći predavanja Aleksandra Obradovića i Vladimira Vujačića.

Vladimir Vujačić, stručni saradnik u Sektoru za digitalne servise, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana održao je predavanja na temu digitalnih transformacija, posmatrano kroz prizmu digitalne tranformacije u M:tel-u.

– Polaznici su se najprije upoznali sa osnovama digitalne transformacije. Cij je bio približiti temu studentima, i objasniti šta digitalna transformacija zapravo predstavlja. Objašnjeno je da ona nije samo primjena digitalnih aparata i tehnologija u procesima, već osim toga podrazumijeva novi način razmišljanja. Ona je nova digitalna revolucija, a ne samo određeni sektor u firmi, ili IT sektor, kako je mnogi doživljavaju. Digitalna tranformacija je mnogo širi pojam – objasnio je Vujačić.

On je dodao da su tokom jučerašnjih predavanja organizovane i kreativne radionice, te da su na današnjoj nastavi polaznici učili su o digitalizaciji u okviru kompanije M:tel.

-Predstavili smo naše projekte koji su trenutno najaktuelniji i koji su u fokusu, a to su Mpay – prvi sistem mobilnog plaćanja u Crnoj Gori koji je zaživio još prije tri godine i koji se posebno istakao u vrijeme korone; zatim self care – naš portal, i svi naši ostali standrardni digitalni servisi kao što su mondo, move, montenegro talking itd. – kazao je Vujačić.

On je zaključio da su polaznici izuzetno zainteresovani za ovu oblast, budući da su tokom predavanja bili vrlo aktivni i koncentrisani.

-Studenti su imali mnoštvo pitanja i iznosili ideje. Predavanja su obilježena odličnom interakcijom i velikim interesovanjem studenata za oblast digitalne transformacije – naveo je Vujačić.

Aleksandar Obradović naveo je da je Ljetnja škola dobra prilika za mlade studente da se upoznaju sa novim oblastima i naprednim stvarima.

– U ova dva dana, studenti su imali priliku da saznaju više iz oblasti “Internet of things”, robotike i virtuelne realnosti. Na svakom predavanju postojao je jasan cilj da nastavu upotpunim, ne baš trivijalnim, ali ne ni previše komplikovanim primjerom, da bi studenti mogli bolje da razumiju o čemu je riječ, i da uvide u kolikoj ih mjeri određene oblasti zanimaju, ne bi li se kasnije posvetili upravo onim u kojim se pronalaze – rekao je Obradović.

Kako je naveo, dašnja predavanja vezana su za oblast virtulene realnosti, koju opisuje kao nastojanje da zavaramo mozak i da mu prikažemo da se nalazimo u nekom izmišljenom, a ne u stvarnom svijetu.

– To je još uvijek nemoguće postignuti u potpunosti, ali su već zabilježeni odlični rezultati koji se tiču vizuelne i auditivne komponente – ističe Obradović.

Kako dodaje, polaznici Ljetnje inženjerske škole su bili prilično zainteresovani i za ove oblasti, te su aktivno učestvovali tokom nastave.

-Veoma sam zadovoljan interakcijom, studenti su pažljivo pratili predavanja, a nakon mog izlaganja postavljali vrlo interesantna pitanja – kazao je Obradović.

Zatvaranje Crnogorske ljetnje škole biće organizovano u nedjelju, gdje će biti i dodijeljene nagrade učesnicima koji su se najviše istakli tokom trajanja škole.

 

D.Markuš
Foto: B.Šekularac