PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: U vode Hongkonga vratili se ugroženi delfini (video)

Broj indopacifičkih grbavih delfina porastao je u vodama Hongkonga kao rezultat smanjene gustoće trajektnog prometa zbog pandemije koronavirusa, što je ovoj ugroženoj vrsti sisara omogućilo oporavak, kažu naučnici.

Naučnica Lindzi Porter sa Univerziteta Sent Endrjus rekla je da se ova vrsta sisara, poznata i po nazivu kineski bijeli delfin i ružičasti delfin, postupno vraća u područje delte rijeke Perl koje su obično izbjegavali zbog brojnih trajekata koji povezuju Hongkong i Makao.

U spomenutom je području broj delfina od marta, kada je obustavljen trajektni promet, porastao i do 30 posto, što je naučnicima omogućilo rijetku priliku da prouče na koji način podvodna buka utiče na njihovo ponašanje, rekla je Porter.

-Ovo područje, koje je ranije bilo jedno od najprometnijih vodenih puteva Hongkonga, sada je vrlo mirno – rekla je naučnica, koja već trideset godina proučava delfine iz područja oko Hongkonga.

Iz maloga gumenog čamca, Porter i članovi njenog tima spuštaju mikrofone u more i dronovima prate kretanje delfina. Njihovo istraživanje ukazuje na to da su se delfini prilagodili mirnom okruženju brže nego što su naučnici očekivali, a njihova će se populacija vjerovatno dodatno oporaviti čim se uklone slični izvori stresa, smatra Porter.

Vjeruje da u području cijeloga ušća rijeke Perl trenutno obitava oko 2000 indopacifičkih grbavih delfina.

Istraživanje vlasti Hongkonga iz 2019. pokazalo je da su u vode oko azijskoga finansijskog središta tada uplovilo samo oko 52 delfina, no Porter vjeruje da je stvarni broj možda ipak nešto veći.

-Ponekad mi se čini da zapravo proučavamo polagano propadanje ove populacije sisara, što nama naučnicima teško pada. No čak i ako ne uspijemo spriječiti smanjenje broja ove vrste delfina, naše će istraživanje možda pomoći opstanku drugih vrsta u nekim drugim djelovima okeana – rekla je.

Vlasti Hongkonga koje vode računa o očuvanju delfina, planiraju otvoriti više morskih parkova u kojima bi brodski saobraćaj bio ograničen, ali ne i potpuno zabranjen.

Izvor: N1