DRUŠTVO PREPORUKA

LJETNJA INŽENJERSKA ŠKOLA: Polaznici učili o primjeni novih tehnologija u kreativnoj industriji

U Univerzitetskom sportsko – kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, u okviru trećeg dana Crnogorske ljetnje inženjerske škole, polaznici su pratili predavanja o primjeni novih tehnologija u kreativnoj industriji i imali priliku da se oprobaju u programiranju.

Predavanja su počela izlaganjem Eme Alihodžić – Jašarović i Sanje Paunović – Živković, koje su predstavile O5 lab.

-Mi smo mladi arhitektonski tim koji pokušava da otpad iskoristi na kreativan način, koristeći našu struku, vještine, talenate za dizajn itd. O5 je dobilo naziv jer simboliše neki novi hemijski element, a to iz razloga što topljenjem plastike dobijamo novu sirovinu. Sa druge strane podrazumijeva i lokalnu riječ za ciklično ponavljanje “opet”, što se uklapa u naš koncept jer mi kontinuirano ponavljamo cikluse, i naravno lab jer ima laboratorijski pristup – kazala je Alihodžić – Jašarović.

Ona je navela da se tokom rada ne baziraju samo na kese ili boce, već ostavljaju prostor otvoren za eksperimentisanje i ispitivanje.

-Naša ideja je da radimo “štampanje grada” tako što ćemo praviti urbani mobilijar – stolove, klupe i ostale objekte na trgovima, i to preradom lokalnog otpada – objasnila je Alihodžić – Jašarović.

Kako je istakla, na taj način žele da brendiraju crnogorske gradove, i to uz upotrebu lokalnih materijala koji su karakteristični za određeno podneblje, od kojeg bi se napravio gradski mobilijar.

-Poenta našeg dizajna je da je on potpuno otvoren. Mi nemamo samo jedan dizajn, već ostavljamo mogućnost da se kombinuje i slaže u zavisnosti od potrebe. Akcenat je na modularnosti i transformabilnost. Takođe ostavljamo prostor da se našem timu priključe ljudi iz drugih oblasti – poručila je Alihodžić – Jašarović.

Sanja Paunović – Žarić kazala je da ciljevi jesu stvaranje domaćeg eco-friendly brenda, kao i podizanje svijesti građana o značaju reciklaže i podsticanje participacije građana u cijelom procesu.

-Što se tiče tehnologije i procesa, najprije se pristupa selekciji sirovine jer ne može svaka sirovina da se iskoristi, potom slijedi pranje i sušenje sirovine, zatim topljenje, izlivanje i stvaranje finalnog proizvoda – pojasnila je Paunović – Žarić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora ekološka država i da se mora rješavati pitanje otpada.

-Mi smo tu da ukažemo gdje postoje problemi, i gdje je potrebno da se usmjeri energija da bi se rješavali problemi koji nisu samo stvar deponije, već predstavlaju probleme svih nas – zaključila je Paunović – Žarić.

Nikola Bulatović predstavio je projekat koji je kreiran u okviru Kreativne Crne Gore, koji se zove Ecomar.

-Ecomar predstavlja skraćenicu od “ekologija” i “mar” od “monitoring and reporting”. Ecomar je zamišljen kao prvi crnogorski proizvod po konceptu pametnih gradova, koji predstavlja najveći ekološki monitoring – kazao je Bulatović.

On je objasnio da je ideja za izradu ovog projekta nastala iz činjenice da je povišen nivo zagađenosti vazduha u svijetu jedan od četiri najčešća uzročnika zdravstvenih problema i smrtnosti.

-Što se tiče Crne Gore, izvještaji o kvalitetu vazduha su bazirani samo na podacima sa tri mjerne stanice u našoj zemlji, što je nedovoljno da se stvori prava slika. Stoga smo došli na ideju da kreiramo veliki broj mjernih stanica, koje bi bile jednostavnije i jeftinije za izradu, a pružile bi veći broj podataka – naveo je Bulatović.

Pozitivne strane jesu što bi se kreirao domaći, crnogorski brend, podigla bi se svijest građana o zagađenju okoline i naša zemlja bi se u svijetu promovisala kao ekološka, dodao je Bulatović.

-Ecomar sistem nije zamišljen da mjeri samo zagađenost vazduha, već se ovaj koncept mjerenja može primijeniti i na druge oblasti, kao npr. mjerenje kvaliteta zemljišta, kvaliteta vode, ili bilo kojih drugih sličnih parametara – istakao je Bulatović.

Nakon ovog predavanja, prof. dr Jovana Jovanović uputila je polaznike Ljetnje škole u oblast energetske efikasnosti u zgradarstvu.

-Pasivna kuća kao tipičan primjer niskoenergetskog dizajna podrazumijeva energetsku potrošnju sa grijanjem do 15 kilovat časova po metru kvadratnom godišnje. Ova pasivna kuća se često naziva jednolitarskom kućom, što znači da ona troši jedan litar loživog ulja po metru kvadratnom grijane površine –  navela je Jovanović.

Ona je dodala da se pasivna gradnja, osim principa energetski efikasnog projekta, uglavnom zasniva i na nultoj emisiji ugljen-dioksida i na upotrebi ekoloških organskih građevinskih materijala, koji sve manje emitijuju štetna jedinjena.

-Termo-izolacione materijale koje koristimo u pasivnoj gradnji svstravamo u dvije grupe: anorganski ekološki materijali i organski ekološki materijali. Anorganski ekološki materijali jesu staklena vuna, kamena vuna itd, a organski ekološki materijali su bambus, cer, vuna, lan, konoplja i sl. – objasnila je Jovanović.

Studenti su tokom današnje nastave učili i o programiranju, o kojem je govorio Ivan Martinović sa Elektrotehničkog fakulteta.

-Programiranje predstavlja proces kreiranja programa. On se obično vrši kroz četiri koraka, a to su definisanje problema, njegova analiza, konstruisanje dijagrama i algoritama toka programa, i samo pisanje programa. Tako kreiran program se zatim prenosi na uređaj koji treba da izvrši tu komandu – rekao je Martinović.


On je polaznicima objasnio šta je mikrokontroler, a šta mikroprocesor.

-Mikrokontroler je mali računar na jednom čipu koji sadrži više komponenti. Mikroprocesor je sadržan u mikrokontroleru. Mikroprocesor sam po sebi nije funkcionalna cjelina, već su mu potrebne još neke komponente, a mikrokontroler jeste sam po sebi funkcionalna cjelina – naveo je Martinović.

Nakon što je uveo studente u ovu oblast, Martinović je organizovao radionicu u okviru kojih su timovi imali zadatak da naprave program koji će omogućiti da se led dioda uključi, a zatim isključi nakon tri sekunde.


Nakon ove radionice, uslijediće radionica “Disciplina mašte” kojom će rukovoditi Milena Živković.


Tokom četvrtog dana Crnogorske ljetnje inženjerske škole, polaznici će nastavu pohađati u M:tel digitalnoj fabrici, a predavanja će održati Aleksandar Obradović i Dušan Radusinović.

D.Markuš
Foto: B.Šekularac.