Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Drugi dan Crnogorske ljetnje inženjerske škole u znaku 3D štampe

U Univerzitetskom sportsko – kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, u okviru drugog dana Crnogorske ljetnje inženjerske škole, polaznici su se upoznali sa osnovama 3D štampe.

Doc. dr Milena Đukanović objasnila je studentima šta je 3D štampa i kako ona funkcioniše.

-Od kad je nastala 3D štampa najčešće se koristi za pravljenje prototipova, ali se posljednjih godina koristi u svim granama industrije. 3D štampač sukcesivno nanosi horizontalne slojeve i 2D slojeve, i pravi iz digitalnog modela trodimenzionalni proizvod. Od materijala za 3D štampanje se koristi plastika, keramika, metal, a sada se insistira i na reciklažnim materijalima – kazala je Đukanović.

Ona je govorila o primjeni 3D štampe, posebno ističući njenu upotrebu u medicini.

-Jedna od najznačajnih upotreba 3D štampanih elemenata jeste u medicini, to mogu biti razne proteze, izrada hirurških instrumenata od biomaterijala i sl. Koristi se i u stomatologiji i hirurgiji- objasnila je Đukanović.

Ona je navela i neke primjere uspješnih projekata iz oblasti 3D štampe koje je realizovala u saradnji sa studentima.

-Kroz rad sa 3D štampom postali smo dio evropske mreže, i to u okviru projekta “Nosiva robotika”, koji se zansiva na izradi raznih medicinski elemenata upotrebom 3D plastike. Dobitnici smo i nacionalnog projekta “Crnogorski nosivi roboti” koji je uspješno završen. U okviru tog projekta, napravljen je model vještačke ruke koja se sastoji od rukavice u kojoj se nalaze senzori, i kada se pokreću prsti na rukavici, pokreće se šaka vještačke ruke – kazala je Đukanović.

Još jedan važan projekat je CNC pisač, na kojem je radio Luka Radunović sa Mašinskog fakulteta. Kako je navela Đukanović, završen je i naučni rad u okviru kojeg su predstavili kako funkcioniše ovaj pisač, i kako se može koristiti, naročito u periodu kovid pandemije.

-Osim ovoga, radili smo i na izradi igračaka, puzli sa crnogorskim motivima, slagalica itd, koje su u potpunosti sastavljene od 3D djelova. I taj projekat smo razvili kao startap ideju, dobili sponzorstvo od Evropske unije, takmičili se u Ljubljani i ostvarili dobar plasman – kazala je Đukanović.

Ponosna je, kako ističe, na rezultat ostvaren na konkursu Ministarstva nauke, na kojem se tražila naučno-istraživačka rješenja za kovid19. Za taj projekat, dobili su 38.000 eura, i kako je dodala, upravo počinju sa njegovom realizacijom.

-U okviru projekta koji smo dobili u vezi sa kovid 19, planirana je izrada 3D maski, koje će najčešće nositi medicinari. Dio maske će biti temperaturno osjetljiv, pa će u slučaju da osoba ima povišenu temperaturu, maska promijeniti boju. Drugi dio istraživanja usmjeren je ka tome da se uštedi na količini upotrijebljenog filamenta – objasnila je Đukanović.

 

Ona je podsjetila da se tokom pandemije, u prvom talasu, pod koordinacijom Naučno-tehnološkog parka izradilo više od 11.000 vizira. Pokretač je bio Elektrotehnički fakultet, a učestvovali su još i Mašinski fakultet, 3D soba i svi pojedinci koji su imali 3D štampač. Ti viziri predati su NKT-u, koji ih je dalje dostavio onima kojima su bili potrebni.

Osim medicine, 3D štampa se sve češće koristi i u pripremi hrane, arhitekturi itd, a Đukanović posebno ističe njenu primjenu u izradi nakita.

– Prije dvije godine smo napravili startap “MIAN”, u okviru kojeg smo počeli sa dizajniranjem nakita. Prva izložba bila je hotelu Hilton na Fashion Connection-u, gdje smo predstavili 3D štampani nakit – narukvice, štapiće za kosu, minđuše i kaiševe. Sa dizajnerkom Anđelom Popović radila sam i umjetničke 3D mašne, za koje sam dobila poziv da učestvujem u Fashion Connection-u u Milanu, i sponzorstvo od Ministarstva nauke za Munich Jewellery Week. Uz ove mašne, u saradnji sa grafičkom dizajnerkom Aleksandrom Radojičić, kao pakovanje za mašnu dobijete portret osobe kojoj je mašna namijenjena – istakla je Đukanović.

Nakon ovog predavanja, studentima su o 3D štampi govorili Miloš Grbović i Aleksandar Mašić iz 3D sobe.

Miloš Grbović naveo je da vjeruje da je 3D štampa posao budućnosti.

-Situacija u vezi sa koronavirusom ukazala je da 3D štampa može imati široku upotrebu. 3D soba je KBC-u donirala 1.500 zaštitnih vizira za manje od sedam dana, što potvrđuje da 3D štampa ima i praktičnu primjenu. 3D soba se inače bavi 3D štampanjem različitih proizvoda, a jedan od projekata na koji sam naročito ponosan je izrada proizvoda koji su namijenjeni slijepim osobama, poput 3D domina, rubikove kocke, tastature za računar na ćirilici, globusa itd. – kazao je Grbović.

Aleksandar Mašić studentima je govorio o tehničkim detaljima u vezi sa 3D štampom.

-3D štampa može da odštampa bilo šta, a jedna od njenih prednosti u odnosu na klasične načine proizvodnje jeste što može da izvede oblike koji su veoma kompleksni. Za 3D štampu veoma je važno 3D modelovanje, iako ono nije usko vezano. Ono je nastalo prije 3D štampača, i koristi se širokom opsegu – u filmskoj industiji, arhitekturi, itd. – objasnio je Mašić.

Poslije ovih izlaganja, Luka Radunović i Vuk Bošković sa Mašinskog fakulteta, prezentovali su studentima SolidWorks program i prikaz štampe direktno na štampaču.

Polaznici će tokom današnje nastave, pod mentorstvom Milene Đukanović i Zdravka Markuša sa Elektroteničkog fakulteta, imati priliku da se upoznaju i sa radom sa 3D olovkom.

-U okviru današenje radionice, studenti će imati priliku da se oprobaju u radu sa 3D olovkom. Najprije ćemo kroz prezentaciju objasniti kako 3D olovka funkcioniše, a zatim će svaki od učesnika zasebno crtati određene modele, nakon čega će biti organizovano takmičenje. Crtanje 3D olovkom nije previše zahtjevno, važno je razumjeti određene detalje i naravno biti kreativan. Vjerujem da će se studenti dobro snaći u ovom izazovu – rekao je Markuš.

Nakon radionice, Milena Đukanović će odabrati jednog učesnika koji će na kraju Ljetnje škole biti nagrađen, zajedno sa još dva studenta.

Treći dan Ljetnje inženjerske škole omogućiće studentima da nauče više o primjeni novih tehnologija u kreativnoj industriji, kroz predstavljanje nekih od najboljih projekata koji su izabrani od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

 

D.Markuš
Foto: B.Šekularac