SLAJDER ZDRAVLJE

DR NINA MANDIĆ: Zašto smo prvaci Evrope?

Zašto smo prvaci Evrope?

Ne ulazim u djelokrug NKT-a. Ne bih komentarisala okupljanja koja su pratila naš buran politički…i svaki drugi život ovih dana. Za to nemam ni kompetencije, a ni volje.

Htjela bih samo da opišem udruženo (ne)djelovanje pojedinaca, tako sinhronizovano, protiv svega nekoliko jednostavnih uputstava koje se tiču zaštite od epidemije.

Već danima apelujemo, da dijete u ordinaciju dolazi u pratnji samo jednog roditelja. Bar jednom dnevno se desi da jedno bolesno dijete dovode oba roditelja u pratnji bake!!!

I…onda smo…ko čuvari javnog reda i mira…prinuđeni da vraćamo ljude s vrata. Objašnjavamo. Izvinjavamo se i pozivamo na inspekcije ( ta čarobna riječ je najdjelotvornija).

Jedna mama me je ljubazno molila da skine masku s nosa, jer je guši. Ja nosim masku i vizir i trudim se da sjedim većinu vremena- bojim se da se ne onesvijestim pod punom opremom, pa da pacijenti meni pružaju pomoć umjesto ja njima.😄 U sjedećem položaju sam bezbjednija i za sebe i za njih.

Drugi roditelj je pokušao detaljno da mi obrazloži zašto ne vjeruje u maske, uprkos tome što je vrijeme za pregled precizno ograničeno da se pacijenti ne bi susretali. Naime, svaka polemika ugrožava samu svrhu dolaska kod pedijatra.

I na kraju…nisam vjerovala svojim očima kad sam na ulazu u jednu apoteku vidjela da se za dezinfekciju ruku nudi antibakterijski gel koji je beskoristan za korona virus. I ptice na grani znaju da pomažu jedino alkohol i sredstva na bazi hlora.

Ne treba nama ni NKT, ni okupljanja, ni vlast ni opozicija. Dovoljna je naša svijest. Pojedinačna. Dovoljni smo sami sebi. Da budemo prvaci Evrope.

 

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU Doktorica Mica Podgorica

Komentariši