ART PREPORUKA

FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI: Zlatni lav za ,,Zemlju nomada”

Foto: Searchlight Pictures via AP

Film ,,Zemlja nomada” (Nomadland) kineske režiserke Kloi Žao osvojio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na festivalu u Veneciji.

Žao je, kako navode, prva žena koja je osvojila Zlatnog lava u deceniji koja je iza nas. Prije nje, Zlatnog lava za ostvarenje ,,Somewhere” dobila je 2010. Sofija Kopola.

Zasnovan na sociološkoj knjizi Džesike Bruder iz 2017. godine, film ,,Zemlja nomada” prikazuje život starije žene koja uslijed ekonomske krize iz 2008. godine napušta grad i kreće na put, istražujući život izvan konvencionalnog društva kao ,,moderni nomad”. Njen lik u filmu tumači Frensis Mekdormand.

Srebrnog lava, nagradu žirija, osvojio je film ,,New Order” Mikela Franka, Srebrni lav za najboljeg režisera otišao je u ruke Kjošiju Kurosavi za ,,Wife of a Spy”, dok je Specijalno priznanje žirija dobio Andrej Končalovski za ,,Dear Comrades!”. Najbolji scenario napisao je Čajtanja Tamhane za ostvarenje ,,The Disciple”. Najbolja glumica je Vanesa Kirbi za ulogu u ,,Pieces of a Woman”, a najbolji glumac Pjerfrančesko Favino za ,,Padrenostro”. Nagrada ,,Marčelo Mastrojani” za najbolju mladu glumicu/glumca pripala je Ruholau Zamaniju za ulogu u filmu ,,Sun Children”.
Najbolji debitantski film ima Ana Roča de Souza, a zove se ,,Listen”. De Souza je osvojila i Specijalnu nagradu žirija u dijelu programa ,,Orizzonti”.
U programu ,,Orizzonti” najbolji film je ,,The Wasteland” Ahmada Bahramija, najbolji režiser Lav Dias za ,,Genus Pan”, najbolji scenario ima Pjetro Kastelito za ,,I Predatori”, najbolja glumica je Kansa Batma za ulogu u filmu ,,Zanka Contact”, najbolji glumac Jahja Mahajni za ,,The Man Who Sold His Skin”, dok je najbolji kratkometražni film ,,Entre Tu Y Milagros” Marijane Safon. Nominacija za evropsku filmsku nagradu 2020. pripala je ostvarenju ,,The Shift” Laure Kareire.

B.R.