ART PREPORUKA

ART: Preminuo Frederik Tuts Hibert

Foto: RTE

Rege muzičar Frederik Tuts Hibert preminuo je u petak u univerzitetskoj bolnici na Jamajki u 77. godini.
Bio je u medicinski indukovanoj komi uslijed komplikacija uzrokovanih korona virusom, a u utorak bivša ministarka kulture Olivija Grendž poslala je apel da se da krv legendi Jamajke, piše ,,Jamaica Gleaner”.


Oni podsjećaju da je prije samo nedjelju, ovaj kultni hitmejker koji se muzikom bavio skoro šest decenija, objavio album ,,Got To Be Tough” i da je još od sedamdesetih stalno bio na turneji sa bendom ,,Maytals”, te da su bili predgrupa sastavima poput ,,The Who” i ,,Eagles”.

Hibert je rođen u Mej Penu, na Jamajci. Bio je najmlađi od osmoro djece. Roditelji su bili svještenici, pa je odmalena pjevao gospel muziku. Umiru oboje vrlo rano i Hibert u 11. godini odlazi da živi sa bratom Džonom u Trenčtaunu (predgrađe Kingstona). Godine 1962, dok je radio u lokalnoj berbernici, čuli su ga kako unutra pjeva Ralfus Reli Gordon i Natenijel Džimi Matijas. Oni će postati trio ,,The Maytals”, nazvan po Hibertovom rodnom Mej Penu.

Ređale su se nagrade i pjesme ,,Bam Bam”, ,,Sweet and Dandy”, ,,Pomps&Pride”, ,,54-46 That’s My Number” o 18 mjeseci koje je proveo u zatvoru zbog posjedovanja marihuane, da bi 1968. bio prvi izvođač koji je upotrebio riječ rege, u pjesmi ,,Do the Reggay”.

Otis Reding, Rej Čarls, Vilson Piket i Džejms Braun bili su njegovi uzori, a on uzor velikom broju rege muzičara.
Časopis ,,Rolling Stones” uvrstio ga je u ,,Sto najvećih pjevača svih vremena”, a u avgustu 2012. dobio je Orden Jamajke.

B.R.