ART PREPORUKA

CNP: Aleksandar Morfov režira ,,Posjetu stare dame”

Morfov (desno) (foto: Duško Miljanić)

U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su probe za predstavu koju će po tekstu švajcarskog pisca Fridriha Direnmata ,,Posjeta stare dame” režirati još jedna internacionalna teatarska zvijezda – Aleksandar Morfov.

CNP angažmanom Aleksandra Morfova nastavlja sa konceptom saradnje sa najznačajnijim i najaktuelnijim pozorišnim umjetnicima Evrope. Ovaj koncept u prethonoj sezoni je rezultirao predstavom ,,Ivanov”, u režiji slavnog reditelja Andrija Žoldaka, koja je od strane kritike ocijenjena kao jedna od najznačajnijih pozorišnih predstava u regionu. Predstava je zavrijedila pozive za gostovanja na brojnim međunarodnim pozorišnim festivalima: u Izraelu, Rusiji, Španiji, Italiji, Rumuniji, kao i na regionalnim festivalima, saopšteno je iz PR službe CNP-a.

Foto: Duško Miljanić

U predstavi će igrati glumci iz ansambla CNP-a, a probe se održavaju uz strogo poštovanje mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo i svih preporuka Instituta za javno zdravlje.

Autorski tim predstave čine: Stefan Bošković, dramaturg, Nikola Toromanov, scenograf i kostimograf, Ivanka Vana Prelević, asistent scenografa, Lina Leković i Gordana Bulatović, asistentkinje kostimografa, Jelena Šušanj, lektorka i Dušanka Belada, asistentkinja reditelja.
Premijera predstave je planirana za 1. novembar – Dan Crnogorskog narodnog pozorišta.

Foto: Duško Miljanić

Aleksandar Morfov je zvijezda bugarskog, ruskog i evropskog pozorišta, koji je prepoznat po društveno-angažovanom pristupu teatru, te svojstvenom i autentičnom poimanju i prezentovanju klasičnih djela.
Od 1994. do 2000. godine, Morfov je bio glavni reditelj u Bugarskom narodnom pozorištu „Ivan Vazov“. Prve predstave koje je režirao – Servantesov ,,Don Kihot” i Šekspirova ,,Bura” pokrenule su novi talas u teatru, a režija Šekspirovog komada ,,San ljetnje noći” učinila ga je jednim od najpopularnijih reditelja u Bugarskoj. Slijede nagrađivane i često igrane adaptacije i originalne verzije brojnih klasika. Od kasnih devedesetih, počinje da se razvija njegova internacionalna karijera – od 2003. do 2006. bio je glavni režiser u„Komissarzhevskaia Teatru“ u Sankt Peterburgu, a 2005. godine radio je u SAD-u sa Majklom Barišnikovom na pozorišnom projektu „Doktor i pacijent“ Rezoa Gabriadzea. 2006. godine vraća se u Narodno pozorište Bugarske kao glavni režiser. Morfove predstave predstavljene su na međunarodnim pozorišnim festivalima u Beču, Kazablanki, Kijevu, Torunu, Ohridu, Beogradu, Vroclavu, Hamburgu itd. Brojne uspješne projekte napravio je i u Evropi – Francuskoj, Švedskoj, Makedoniji, Rumuniji, Letoniji i posljednjih godina u Izraelu.

Foto: Duško Miljanić

Nova pozorišna sezona u CNP-u počeće u oktobru a otvoriće je premijera predstave ,,Smrt i njeni hirovi” Žozea Saramaga, u režiji Lidije Dedović.
CNP u oktobru očekuje i gostovanje na jednom od najznačajnijih internacionalnih teatarskih festivala MESS u Sarajevu, sa predstavom ,,Ivanov”, A. P. Čehova, u režiji Andrija Žoldaka.

Gostovanje je bilo zakazano za 1. septembar ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH odloženo za oktobar.