PREPORUKA SPORT

GLAVNI SUDIJA: “Jedina opcija je bila diskvalifikacija Đokovića”

Foto: Beta/AP

Glavni sudija Otvorenog prvenstva SAD Soren Frimel rekao je da se svi slažu da prvi teniser svijeta Novak Đoković nije namjerno pogodio lopticom linijsku sutkinju, ali da nije postojala druga opcija osim diskvalifikacije.

Đoković je juče diskvalifikovan sa US Opena jer je tokom meča osmine finala sa Pablom Karenjom Bustom nehotice pogodio lopticom linijsku sutkinju. Sutkinja je pala, Đoković se odmah izvinio, ali su supervizor i sudija odlučili da sprskog tenisera diskvalifikuju.

-Postoje dva faktora – akcija i rezultat. Akcija je, iako nije bilo namjere, dovela do rezultata, a to je udaranje linijske sutkinje i činjenica da je ona očigledno bila povrijeđena. To su suštinski faktori pri donošenju odluke – rekao je Frimel.

Frimel je novinarima nakon diskvalifikacije Đokovića otkrio o čemu je razgovarao sa srpskim teniserom.

-Njegova poenta je bila da nije namjerno udario sutkinju. Rekao je: ‘Da, bio sam bijesan. Udario sam lopticu. Pogodio sam sudiju. Činjenice su vrlo jasne, ali to nije bila moja namjera. Nijesam to uradio namjerno i ne bi trebalo da budem diskvalifikovan’ – rekao je Frimel.

Američka teniska asocijacija je u saopštenju navela da je Frimel donio odluku u skladu sa Grend slem pravilnikom.

Frimel je istakao da kažnjavanje igrača na grend slem turniru nije laka odluka i da nema veze na kojem se terenu igra i da li je riječ o prvom teniseru ili bilo kom drugom.

-Moraš da doneseš ispravnu odluku. Svi na terenu su bili svjesni šta je u pitanju – rekao je on.

 

Izvor: Beta