PREPORUKA SPORT

US OPEN: Novak Đoković diskvalifikovan

Foto: Simon Bruty/USTAdd

Novak Đoković diskvalifikovan je sa US Opena.

– Zbog diskvalifikacije, Đoković će izgubiti sve bodove koje je osvojio na ovom US Openu i platiti novčanu kaznu u visini novca koji je osvojio do osmine finala na ovom US Openu – navodi se u saopštenju organizatora US Opena, a pozivaju se na Grend slem pravilnik.

Pri rezultatu 6:5 u prvom setu za Karenja Bustu u osmini finala, Đoković je izbacio lopticu iz džepa i reketom je lagano poslao ka ,,zidu”. Loptica je pogodila stariju damu, linijskog sudiju, koja je pala, počela da kašlje i izgubila dah. Damu je loptica pogodila u jabučicu.
Đoković je to uradio nenamjerno i tek kad je ispucao lopticu vidio je što se desilo.

Trenutak kada Đoković prilazi linijskoj sudiji (foto: Al Bello/Getty Images)

Dugo je trajala pauza i vijećanje, Đoković je pokušavao uzalud da sudiji Serenu Frimelu objasni da nije to bilo namjerno i da shvata situaciju, ali da nije namjerno niti jako udario linijskog sudiju.


Daren Kejhil za ESPN je objasnio da su igrači bili diskvalifikovani sa turnira i za manje i da smatra da su sudije donijele ispravnu odluku.

Kako podsjećaju iz ,,New York Timesa” ovim će US Open dobiti šampiona kojem će to biti prva titula na ovom turniru u karijeri.

Meč je od 5:4 i 40:15 za Đokovića na servis Karenja Buste počeo da ide neobičnim tokom. Prvo se mislilo da je set završen u Đokovićevu korist sa 6:4, da bi ,,sokolovim okom” bilo utvrđeno da je loptica pala milimetar na liniju. Gem je nastavljen i na kraju ga je dobio Karenjo Busta. Bio je red na Đokovića da servira. U trenutku kada je gubio 30:0 u tom gemu, poklizao se, pao na ruku i osjetio jak bol u ramenu. Odmah je otišao na klupu, zatražio ljekara i nakon pomoći nastavio da igra. Taj gem završen je 6:5 za Karenja Bustu, Đoković je iz džepa lagano ispucao lopticu koja je poletjela ka jabučici sudije i to je bilo to. Kakav kraj niza broja jedan koji je ove godine bio neporažen.


B.R.