ART SLAJDER

FRANKA BATELIĆ U OGLEDALU: Svaka nova kultura probudi u meni nove emocije i strasti

Šarmantna, talentovana hrvatska muzičarka prepoznatljivog glasa, Franka Batelić, današnja je gošća Montenegro magazina u rubrici “U ogledalu”.

Franka je rođena u Rijeci. Od ranog djetinjstva pokazivala je ljubav prema muzici, pa već od treće godine pronalazi put kojem će se posvetiti u budućnosti –  pjevanje. Njeni prvi muzički angažmani bili su u okviru grupe “Minicantanti” s kojom je nastupila na brojnim festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj i inostranstvu. Na dječjem festivalu “Voci nostre” dva puta je osvojila nagradu, kao i na festivalu Dorica u Osijeku. U osnovnoj školi bila je član Župnog zbora Sv. Andrija u Rapcu, a sa kojim takođe kao solistkinja učestvuje na festivalima duhovne muzike “Iskrice” i “Bonofest” u Vukovaru.

Završila je osnovnu muzičku školu za klavir, a osim klavira svira i gitaru, za šta je zaslužan njen otac koji joj je usadio ljubav prema ovom instrumentu. Nakon završetka Srednje škole „Mate Blažina“ u Labinu, dobila je stipendiju na muzičkom koledžu Berkli u Bostonu gdje je provela više od godinu dana. Nastupila je u mjuziklima kao što su „Cats“ i „Chicago“, a to iskustvo ju je učinilo sigurnijom u sebe i u svoje vokalne sposobnosti. Nakon toga je upisala Pravni fakultet u Zagrebu.

Publici u regionu, Franka je postala poznata 2007. godine nakon takmičenja u talent šou „Showtime”, na kojem je osvojila prvo mjesto. Kao nagradu je dobila petogodišnji ugovor sa izdavačkom kućom Hit records i singl „Ovaj dan“ koji je označio početak njene muzičke karijere. Uslijedile su brojne pjesme, takmičenja, nagrade, a kao kruna dosadašnje karijere moglo bi se izdvojiti učešće na Evroviziji 2018. godine na kojoj je predstavljala Hrvatsku sa pjesmom “Crazy”.

Nedavno je snimila novu pjesmu “Prvi osjećaj” koja osvaja brzim ritmom i pozitivnom energijom, a koja je naišla na veoma dobre reakcije slušalaca i pohvale na račun glasa, spota, a naročito disko prizvuka koji poziva na ples.


Osim prepoznatljivosti po stilu, glasu, pjesmama, naša gošća je često karakterisana kao osoba koja promoviše toleranciju i solidarnost. Godine 2009. bila je zaštitno lice kampanje „Prijatelji životinja“, svojim primjerom poziva na humanost i pomoć ugroženima, pa je tako sa suprugom, hrvatskim fudbalerom Vedranom Ćorlukom, u Keniji dječacima Patriku i Džoju obezbijedila školovanje, hranu, knjige i odjeću.

U razgovoru za Montenegro magazin, Franka se rado prisjeća djetinjstva koje pamti po bezbrižnosti, igri i prijateljstvima koja traju do danas. Odrastanje u malom mjestu pokraj mora, kako kaže, doprinijelo je lijepim sjećanjima, te ima mnoštvo dragih uspomena iz tog perioda. Pamti i prvi honorar koji je, kako otkriva, potrošila sa prijateljima.

Ističe da voli putovanja, daleke destinacije i raznolikost svijeta koji čeka da bude otkriven.

Franka je i veliki ljubitelj knjiga, kao i ukusne hrane, te voli da “istražuje” nova jela, restorane, recepte… A recept za pravu ljubav, kako ističe, jeste razumijevanje, povjerenje, prijateljstvo i podrška.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Ufff… Na bezbrižnost, jednostavnost, neopterećenu igru po ulicama rodnog Rapca… Na ljeto, mokru kosu, školjke, trešnje i prijateljstva koja traju do danas! Baš ste me vratili u lijepa vremena! Posebno sam sretna što sam odrastala u maloj sredini, uz more, pa je to posebno doprinijelo lijepim sjećanjima…

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Naravno! Prvi nastup nakon pobjede u tv show-u Showtime, davne 2007. godine. Kako sam ga potrošila? Počastila sam prijatelje. Kupili smo pola trgovine slatkiša i grickalica, hahaha!

Na čemu insistirate u poslu?

-Prvenstveno na emocijama. Mislim da nijedan posao ne smije biti odrađivanje, već unošenje sebe. Zato uvijek, iskreno, ako nešto ne osjećam i ako mislim da u to neću moći utkati sebe, najradije neću niti raditi. Imam sreću da radim posao koji nikako ne mogu i ne želim zvati poslom, već ljubavlju. Svi koji rade sa mnom, znaju da insistiram na detaljima, pa bi se moglo reći i da sam perfekcionista.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Nedavno sam uspjela da pogledam fim Parazit koji je nagrađen Oskarom i oduševio me. Haha, sad bih ga najradije prepričala! Intrigantan, zanimljiv, s neočekivanim krajem. A od knjiga, ufff… jako volim da čitam! Sada nažalost ne stignem zbog male bebe. Yuval Noah Harari – Sapiens, kratka istorija čovječanstva. Knjiga koju sam pretprošle godine slučajno kupila na aerodromu u Njujorku, kako bi mi brže prošao let. Nisam ni slutila što će mi ta knjiga donijeti. Otvara oči… Yuval kao profesor istorije pojednostavljeno objašnjava čovjeka, njegove misli, osjećaje, porive, od samog nastanka čovječanstva, do danas.

Koje jelo najviše volite?

-Nonine fuže s tartufima, škampe na buzaru, domaći, rukom rezani pršut… Hahahaha, rastu mi zazubice! Ja sam vam veliki zavisnik o finoj hrani. Volim da istražujem nova jela, nove restorane i recepte.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Sa ljubavi za hranom, na filozofsko pitanje… Hahaha! Hm… za pravu ljubav je potrebno razumijevanje, povjerenje, prijateljstvo. Bitno je partneru biti podrška kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

-Ne možete me to pitati! Hahahaha! Ima ih puno! Hm… ipak možda najviše Whitney Houston. Voljela bih uživo doživjeti taj neopisivi talenat, lakoću pjevanja, predivan glas… Voljela bih zagrliti i Arethu Franklin. hehe

Putovanje koje pamtite?

-Afrika. Ima nešto u vazduhu, neka energija, koja me tjera da se zaljubim u te ljude, taj kontinent. Nedavno sam posjetila Jamajku i oduševila me. Taj spoj prekrasne prirode, muzike i genijalnih ljudi je nešto na što malo ko ostane imun. Na Safariju u Africi sam u pet ujutro otvorila vrata bungalova, a kad tamo, hijena me gleda ravno u oči! Iako bi se to više moglo opisati kao near-death-experience. hehe. Vratila bih se ja i u Južnu Ameriku koju nisam dovoljno istražila. Ali da, trenutno mi previše zemalja i mjesta pada na pamet. Svijet je velik, raznolik i čeka da bude otkriven. Meni je najdraži dio putovanja to što svaka nova kultura, svako novo mjesto probudi u meni neke nove emocije, nove strasti, i svaki put se u Zagreb vraća jedna nova verzija mene. Nema boljeg osjećaja!

Pjesma Vašeg života je?

-Ne mogu izdvojiti jednu! Motown records, izdavačka kuća majka soula i rnb-a kojeg poznajemo danas… I najveći hitovi Smokey Robinsona, Jackson 5, Marvina Gaya, Diane Ross, Arethe Franklin. To su pjesme koje slušam kad mi treba energetska injekcija za podizanje raspoloženja! Iako pjevam na velikim i onim manjim pozornicama i u studiju, nema mi do puštanja glasa u autu kada slučajno na radiju zasvira neka mrak stvar. Baš juče sam stajala na semaforu i iz petnih žila lovila Freddijeve tonove iz Don’t stop me now, misleći da me nitko ne vidi, no dečko iz auta do se toliko smijao i pljeskao. (hahaha)

 

 

D.Markuš
Foto: Privatna arhiva

kud duga