PREPORUKA SPORT

ZVANIČNO: Mesi ostaje u Barseloni

Foto: UEFA

Lionel Mesi u 18 sati objavio je i zvanično da ostaje u Barseloni i naredne sezone, do 31. juna 2021. godine, jer je rukovodstvo kluba odbilo da ga proda za manje od 700 miliona eura.
– Nisam bio srećan i želio sam da odem. Nije mi dozvoljeno to ni na koji način i ostaću u klubu kako ne bih ulazio u pravnu borbu. Menadžment kluba na čelu sa Bartomeuom je katastrofalan – kazao je Mesi za Goal.
Dodaje da, kada je saopštio supruzi i djeci da želi da ide, desila se ,,brutalna drama”.
– Cijela porodica počela je da plače, djeca nisu željela da napuste Barselonu niti da promijene školu – priča Mesi za Goal.
Objašnjava da je on sam imao širu sliku i želja mu je bila da se takmiči na najvišem nivou, da osvaja titule, da je u Ligi šampiona.
– Možete pobijediti ili izgubiti, jer je veoma teško, ali morate da se takmičite. Bar da se natjecate za titulu i da se ne ,,raspadnemo” u Rimu, Liverpulu, Lisabonu. Sve to navelo me je da razmišljam o odluci koju sam želio da sprovedem – sjeća se Mesi što ga je dovelo do odluke da ide iz Barselone u kojoj je od 13. godine života.
Kaže i to da predsjednik Barselone Hosep Marija Bartomeu nije ispunio dato obećanje.
– Bio sam siguran da mi je dopušteno da idem, predsjednik je rekao da na kraju sezone mogu da odlučim da li da ostanem ili da idem. Sada se ,,hvataju” za činjenicu da se o tome nisam izjasnio prije 10. juna, a ispostavilo se da smo se 10. juna takmičili u La Ligi usred ovog užasnog korona virusa i da je virus promijenio sve u sezoni. To je i razlog zbog kojeg ću ostati u klubu. Sada nastavljam da igram za taj klub jer mi je predsjednik rekao da je jedini način na koji mogu da odem da platim klauzulu vrijednu 700 miliona eura, a to je nemoguće – istakao je Mesi.
Dodaje i da je postojao drugi način – tužiti Barselonu.
– Nikada ne bih odveo Barselonu na sud jer je to klub koji volim, koji mi je dao sve otkad sam došao u njega. Tu sam stvorio život, taj klub je moja ljubav. Barsa mi je dala sve i ja sam njoj dao sve. Znam da mi nikada nije ni bilo na umu da odvedem Barsu na sud – rekao je Mesi.
On je za Goal ispričao i kako je tekao razgovor sa sinom Tijagom koji nije želio da napusti Barselonu, dok je supruga Antonela cijelo vrijeme bila uz njega i bila velika podrška.
– Mateo je još vrlo mali i ne razumije što to znači otići negdje drugo i graditi život tamo. Tijago je stariji. Čuo je na televiziji nešto o tome i pitao me je. Nisam želio da zna išta o tome da mora da ide, da mora da pohađa novu školu, stiče nove prijatelje. Plakao je i kazao mi je: ,,Ne idimo.” Ponovio sam mu da mi je zaista teško. Razumijem ga. Desilo se to i meni. Veoma je teško odlučiti – priča Mesi za Goal.
Ponavlja i da voli Barselonu i da neće nigdje naći bolje mjesto od ovoga.
– Pa ipak, imao sam pravo na odluku. Želio sam ići za novim ciljevima i novim izazovima. Sjutra bih se mogao vratiti, jer ovdje u Barseloni imam sve. Sin, porodica – ovdje su odrasli i odavde su. Nije bilo ničeg pogrešnog u tome što sam želio da odem. To mi je bilo potrebno i bilo je to dobro za sve. Supruga, sa svim bolom u duši, dala mi je podršku – rekao je Mesi kroz šta je sve prolazio tokom tih nedjelja odluke.
Mesi se sada vraća pripremama za narednu sezonu u klub čiji je novi trener Ronald Kuman.
,,Već godinu sam im govorio da želim da idem”
Mesi je naglasio da nije odluku donio zbog poraza protiv Bajerna u Ligi šampiona. 
– Govorio sam klubu, uključujući predsjednika, da želim da idem. To sam im govorio cijele godine. Vjerovao sam da je bilo vrijeme da se povučem. Vjerovao sam da su klubu potrebni mlađi igrači, novi igrači i da je moje vrijeme u Barseloni okončano. Bilo mi je žao jer sam oduvijek govorio da bih htio da završim karijeru ovdje. Bla je to teška godina, dosta sam patio na treninzima, na utakmicama i u svlačionici. Sve je za mene postalo teško i došlo je vrijeme da razmotrim potragu za novim ambicijama – rekao je Mesi za Goal.
Potpredsjednik Barselone bio je bijesan kada je stigao faks od Mesija i rekao: ,,Najbolji igrač u istoriji ne odlazi preko faksa!”
Mesi objašnjava da nije želio ljutnju, već samo da putem faksa i zvanično saopšti da želi da ide.
– Tokom godine govorio sam predsjedniku da želim da idem, da je došlo vrijeme da tražim nove ciljeve i pravce u karijeri. Svaki put bi mi rekao: ,,Razgovaraćemo, ne sada, tada i tada”, ali ništa se nije dešavalo. Slanje faksa bilo je način da zvanično saopštim da želim da idem i da sam slobodan, a da opcionu godinu neću iskoristiti. Nije to bilo kako bih stvorio zbrku ili išao protiv kluba, već način da zvanično saopštim odluku koju sam donio. Ako ne pošaljem faks, biće kao da se ništa nije desilo, imao sam opcionu godinu i morao bih ostati još tu godinu. Ono što oni kažu da nisam ništa rekao prije 10. juna – ponavljam, bili smo usred takmičenja i nije bio trenutak za to. Pored toga, predsjednik mi je uvijek govorio ,,kada se sezona završi, ti odluči da li da ideš ili ostaneš”, nikada nije postavio rok – objašnjava Mesi.
Dodao je i to da mu je nedostajao pravac od Bartomeua i kluba.
– Bila je to, naravno, teška odluka. Nije to bilo zbog Bajerna, već mnogo drugih stvari. Oduvijek sam govorio da želim da završim karijeru ovdje, da želim pobjednički projekat, da osvajamo titule, da nastavimo da širimo priču o legendi kakva je Barselona. A istina je da nije bilo projekta niti bilo čega dugo, oni su krpili rupe. Rekao sam i ranije, oduvijek sam mislio na dobrobit porodice i kluba – poručio je Mesi.

B.R.