Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MEDENICA: Epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica saopštila je u Jutarnjem programu TVCG, da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna, da je visoka lokalna transmisija, te pozvala građane da poštuju mjere koje mogu suzbiti širenje koronavirusa.

-Povećanje broja nije neočekivano, ovo sadašnje stanje pokazuje naše ponašanje od prije 10 do 15 dana. Naše kolege su nam kazale da se građani slabašno pridržavaju mjera, i to se sada pokazuje – navela je ona.

Već je došlo do povećanja broja inficiranih, ističe ona, a tako će biti i ubuduće, jer posljedice sadašnjeg ponašanja se očekuju za dvije sedmice.

Medenica kaže da se sedam mjeseci govori o mjerama prevencije, te da te preporučene mjere treba i poštovati.

-Malo je to, ali efikasno oružje, i daje velike rezultate i kod nas i u svijetu. Nema vakcine još i to je jedina mjera – navela je ona.

Ona kaže da su epidemiolozi u Crnoj Gori primijetili da je evidentan problem prijavljivanje kontakata, a to je, kaže ona, jedna od osnovnih mjera suzbijanja koronavirusa, ali to je i lična odgovornost.

-Vidjeli smo da imamo povećanje broja registrovanih slučajeva, svuda je lokalna transmisija široko rasprostranjena – istakla je ona.

Kada je posrijedi početak školske godine, za sada ostaju na snazi iste preporuke, kazala je ona.

Ako dođe do preklapanja sezonskog i koronavirusa, Medenica kaže da na to svi treba da budu spremni.

-Sam grip je nepredvidiv, od oktobra do aprila, i mi pratimo sve, ali on se može javiti u bilo koje doba. Preklapanje može da se desi, ali protiv gripa imamo vakcinu, a za koronavirus još ne – navela je ona.