Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SJUTRA SE OTVARAJU BIOSKOPI: Ovo su preporuke IJZCG

Ilustracija

Sjutra se u Crnoj Gori otvaraju bioskopi i povodom toga Institut za javno zdravlje dao je preporuke.

Komunikacija rizika. Neophodno je na ulazu u bioskopski prostor, nakon ulaza – ispred blagajne i neposredno na ulasku u sale za projekcije jasno istaći i postaviti obavještenja o opštim mjerama prevencije COVID19 kao i o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Pojačana lična higijena. Treba izbjegavati rukama dodirivati usta, nos, oči i lice.
Dezinfekcija ruku. Na ulazu u bioskopski prostor i prije ulaska u svaku od sala posjetiocima i osoblju mora biti obezbjeđen dozator sa dezinfekcionim sredstvom za ruke i jasno istaknuto obavještenje o obavezi dezinfekcije ruku prije ulaska u salu. Dozator sa dezinfekcionim sredstvom (npr. na bazi 70-postotnog alkohola ili drugo dezinfekciono sredstvo registrovano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da u dozatoru uvijek bude dovoljna količina dezinficijensa.
Fizička udaljenost. Tokom boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba (publike i osoblja) od najmanje dva metra. Razmak od dva metra preporučuje se posebno tokom čekanja u redu ispred blagajne i prilikom ulazaka u sale za projekciju.
Fizičko distanciranje u Sali za projekcije se mora obezbjediti sistemom rezervacije karata koji neće dozvoljavati prodaju karata na susjednim mjestima osim ako se ne kupuju u istom aktu tj. zajedno za grupu koja dolazi zajedno. Između osoba koje se ne poznaju i ne dolaze zajedno u bioskop treba održavati fizičku distancu od najmanje dva nepopunjena sjedišta sa obje strane.
Kašljanje/kijanje. Kod kašljanja i kijanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnom maramicom koju poslije treba baciti u kantu za otpad sa poklopcem nakon čega treba dezinfikovati ruke. Pri kašljanju i kijanju treba okretati lice od drugih osoba.
Maske za lice. Prema trenutno važećim Naredbama Ministarstva zdravlja nošenje maski tokom projekcije kao i tokom ulaska, boravka i izlaska iz bioskopskog prostora je obavezno.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Osoblje treba prije dolaska na posao svakodnevno da mjeri tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (bilo koji od simptoma i znakova COVID19 infekcije), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi izabranom ljekaru. Svim posjetiocima se preporučuje da prije izlaska iz kuće izmjere tjelesnu temperaturu te da ne dolaze u bioskop u slučaju povišene tjelesne temperature ili bilo kojih znakova bolesti.
Evidencija. Za svaku projekciju preporučuje se vođenje evidencije osoba koje kupuju ili rezervišu karte radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS- CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime, datum rođenja i broj telefona. Podatke čuva uprava bioskopa tokom 14 dana nakon čega se mogu uništiti.
Označavanje mjesta. Preporučuje se unaprijed kroz sistem rezervacije karata omogućiti kupovinu karata samo za određena mjesta između kojih postoji zadovoljavajuća fizička distanca. Samim tim broj posjetilaca po projekciji treba srazmjerno smanjiti na 30% dostupnih kapaciteta sale a maksimalno do 50 osoba po projekciji u skladu sa Naredbom Ministarstva zdravlja donešenom 02. septembra 2020.
Svi događaji kao i planirani broj učesnika zavise od trenutne epidemiološke situacije i podložni su promjenama.
Redoslijed ulaska i izlaska. Preporučuje se da posjetioci ulaze i izlaze jedan po jedan na način koji omogućava držanje distance, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.
Prodaja i poništavanje ulaznica. Preporučuje se omogućavanje i promocija online prodaje karata. U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te osiguravanje bezkontaktnog plaćanja. Blagajnicima i osobama koje poništavaju ulaznice nošenje maski je obavezno.
Prodaja i posluživanje hrane i pića – se ne preporučuje ali u slučaju da se uprava odluči za takvu aktivnost poželjno je sprovođenje određenih preventivnih mjera za šta mogu poslužiti preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima koje su dostupne na: https://tinyurl.com/ybynmnoo
Maksimalna zaštita posjetilaca i zaposlenih. Prilikom interakcije sa posjetiocima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekciono sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.
Provjetravanje prostora. Preporučuje se da se prostor – bioskopske sale, prozračuje se najmanje dvaput dnevno na minimalno pola sata prije i nakon projekcije ili, ako je moguće, da se ostavi otvoren prozor i vrata.
Čišćenje prostora. Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima te druge površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati prije početka i na kraju svake projekcije, a najmanje tri puta dnevno. Pri planiranju rasporeda projekcija, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak gledalaca, te u slučaju dvije uzastopne projekcije a ako ne postoji mogućnost provjetravanja neophodno je omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora.