Porto Novi
ART PREPORUKA

PODGORICA: Program književnog festivala “Odakle zovem”

Drugog dana međunarodni književnog festivala Odakle zovem, Podgorica 2020, koji se ove godine održava od 31. avgusta do 3. septembra, u utorak, 1. septembra, u 17 sati Vinskom podrumu Šipčanik biće održan program Gdje se voda spaja s drugom vodom u kojem učestvuju pisci Faruk Šehić i Tijana Rakočević i glumci Zoran Vujović i Ana Vučković.

-Dugogodišnja saradnja sa Plantažama 13. jul koju ima knjižara Karver, urodila je nevjerovatnim brojem priča pristiglih na konkurs Vranac – najbolja kratka priča. Na veb stranici www.vranacprice.me nalazi se više od 150 priča sa ovog konkursa kao i priče izabrane i ove godine, autorki i autora: Lene Ruth Stefanović- Return i odlomak iz novog romama AimÉe (Voljena), Lejle Kalamujić – Ljeto kratke priče, Faruka Šehića – Trijumf zaborava, Tijana Rakočević – Vitiligo Lane, Olje Savičević Ivančević- Tramuntana i Olje Knežević, odlomak iz romana Selidbe – najavljaju organizatori.

Istog dana, u utorak će na platou ispred Knjižare Karver, u 20 sati, u okviru programa Katedrala, o pozorišnoj umjetnosti razgovarati pozorišni stvaraoci, reditelji Petar Pejaković, Varja Đukić, moderator razgovora je Mirko Radonjić. Kao prilog razgovoru biće emitovan intervju sa Ivicom Buljanom, rediteljem i ravnateljem Drame HNK u Zagrebu, koji je za ovu priliku uradio Mirko Radonjić.

U utorak u 22 sata, u okviru programa Bez velikih riječi, molim! sa Farukom Šehićem, razgovaraće Vuk Perović. Faruk Šehić, rođen 1970. u Bihaću, u SFRJ. Iste večeri u 23 sata, biće emitovan intervju sa piscem Markom Tomašem, rađen za Festival “Odakle zovem, Podgorica 2020”. O njegovom knjigama poezije i nedavno objavljenom romanu “Nemoj me buditi” razgovaraće Kruno Lokotar.

-Posjetioci Festivala “Odakle zovem, Podgorica 2020” treba da dođu 20 minuta ranije, prije zakazanog početka programa, kako bi mogli da se smjeste (broj gledalaca je ograničen) i kako bismo organizovano ispoštovali sve mjere koje propisuje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti – poručuju organozatori.