Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

CB PODGORICA: Za sedam mjeseci 67 slučajeva nasilja u porodici

Ilustracija

Dežurna služba Centra bezbjednosti Podgorica za sedam mjeseci 2020. godine registrovala je 7.269 događaja, od kojih je 67 bilo iz oblasti nasilja u porodici.

U Crnoj Gori je, u prvoj polovini ove godine, registrovano 130 krivičnih djela iz člana 220 Krivičnog zakonika Crne Gore nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, ali i 21 krivično djelo u vezi sa porodičnim nasiljem, drugačije kvalifikovano.

Prema policijskim statistikama, nisu samo žene žrtve nasilja, jer je za pola godine registrovano 165 žrtava, od kojih je 51 žrtva bila muškog i njih 114 ženskog pola.

-U istom periodu registrovana su i 803 prekršaja, počinjena od 796 izvršilaca 615 muškog i 181 ženskog pola. Prekršaji su izvršeni na štetu 895 žrtava, 389 muškog i 506 ženskog pola – kazali su Dnevnim novinama iz policije, a najveći broj krivičnih djela i prekršaja iz te oblasti izvršen je tokom juna.

Trećina svih krivičnih djela i prekršaja prijavljena je i procesuirana na teritoriji glavnog grada.

U prva tri mjeseca ove godine, kako su Dnevne novine ranije pisale, na teritoriji Crne Gore registrovano je 49 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Za samo 15 dana marta, kada su počele prve mjere radi suzbijanja virusa korona, dok je trajao policijski sat i ljudi su imali ograničeno kretanje, izvršeno je čak osam krivičnih djela nasilje u porodici i to četiri krivična djela na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica, a po jedno u gradovima koji su u nadležnosti centara bezbjednosti Berane, Budva, Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje.

-Na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica, koji obuhvata i odjeljenja bezbjednosti Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, za sedam mjeseci ukupno je registrovano 1.146 krivičnih djela. Najviše djela je registrovano u vezi sa kršenjem mjera Ministarstva zdravlja donijetih radi sprečavanja širenja korona virusa – kazali su Dnevnim novinama iz Dežurne službe CB Podgorica.

Struktura registrovanih krivičnih djela na području CB Podgorica je raznolika, pa je registrovano 57 krivičnih djela protiv života i tijela, 67 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, 59 krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija, 251 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, 69 iz oblasti delikata u vezi zloupotrebe opojnih droga, 100 krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, 371 krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i 172 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta.

 

Izvor: Dnevne novine