ART PREPORUKA

PODGORICA: Međunarodni književni festival ,,Odakle zovem” počinje 31. avgusta

Međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2020, dvanaesti po redu, održava se ove godine od 31. avgusta do 3. septembra u jednom od najljepših prostora u Podgorici i jednoj od daleko najljepših knjižara koja je važan kulturni centar, promoter crnogorske kulture, ali i evropskih i svjetskih kultura – knjižari Karver.

Kao i godinama unazad Festival se organizuje uz podršku Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport, Ministarstva kulture Crne Gore, pokrovitelja i sponzora, medijskih sponzora. Programi ovogodišnjeg festivala, osim na platou ispred Banje, odvija se i u Vinskom podrumu Šipčanik – Plantaže 13. jul .

Na platou ispred Knjižare “Karver”, 31. avgusta u 20 sati, Festival počinje programom kojim će biti obuhvaćene teme ovogodišnjeg festivala – prosvjeta. Učestvovaće:glumica i rediteljka Varja Đukić, profesorica jezika i književnosti Svetlana Jovetić – Koprivica, profesor i producent Janko Ljumović i kompozitorka Nina Perović.

Nakon toga, u 21.30 u okviru programa Kratki rezovi o savremenoj crnogorskoj kinematografiji govoriće reditelji Ivan Marinović, Gojko Berkuljan i Senad Šahmanović, a moderator je filmski kritičar Vuk Perović.

U utorak, 1. septembra, u Vinskom podrumu Šipčanik biće održan program Gdje se voda spaja s drugom vodom u kojem učestvuju pisci Faruk Šehić i Tijana Rakočević i glumci Zoran Vujović i Ana Vučković.

Istog dana, u utorak 1. 09, na platou ispred Knjižare Karver, u 20 sati, u okviru programa Katedrala, o pozorišnoj umjetnosti razgovaraće pozorišni stvaraoci, reditelji Petar Pejaković, Varja Đukić, moderator razgovora je Mirko Radonjić. Kao prilog razgovoru biće emitovan intervju sa Ivicom Buljanom, rediteljem i ravnateljem Drame HNK u Zagrebu, koji je za ovu priliku uradio Mirko Radonjić.

U utorak u 22 sata, u okviru programa Bez velikih riječi, molim! sa Farukom Šehićem, razgovaraće Vuk Perović. Iste večeri u 23 sata, biće emitovan intervju sa piscem Markom Tomašem, rađen za Festival “Odakle zovem, Podgorica 2020”. O njegovom knjigama poezije i nedavno objavljenom romanu “Nemoj me buditi” razgovaraće Kruno Lokotar.

U srijedu, 2. avgusta u 20 sati o novom izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – priručniku za nastavnike književnosti „Dnevnik čitanja – vizualizacija kao podsticaj čitalačke aktivnosti učenika“ govoriće autori knjige Miroslav Minić i Svetlana Jovetić Koprivica, kao i urednica izdanja Nađa Durković.

U 21:30 sati, producenet Ivan Đurović i filmski kritičar Vuk Perović govoriće o poznatom reditelju Isi Ćosji i produkciji njegovog novog filma “Roda”, koji se snima u Gusinju – rodnom mjestu ovog reditelja, u produkciji One draft film (KS), Tunnel film(ALB) i Pigmento film (NMK) i iz Crne Gore Abho film i Artikulacija film. Biće emitovan i intervju sa Ćosjom, koji je za festival uradio Vuk Perović.

U 22:30 u saradnji sa producentom ISSTRA (Kosovo), na platou ispred knjižare Karver biće upriličena projekcija filma Tri prozora i vješanje (Tri dritare dhe një varje ) reditelja Isa Ćosje. Film ima prevod sa albanskog jezika.

Posljednjeg dana festivala, u četvrtak, 3. septembra u 20 sati, u okviru programa Odakle zovem, razgovaraće književnica Tijana Rakočević, pjesnikinja i novinarka Jelena Nelević, profesor Miroslav Minić i Varja Đukić.

Nakon toga, u 21 sat biće upriličen program Po/etika Grada. Učestvuju: prof. grafičkog dizajna Ana Matić – koordinatorka Festivala FLUID, direktor Crnogorske kinoteke i filmski reditelj Andro Martinović, arhitektica Ema Alihodžić Jašarović i Varja Đukić. Program se odvija uz podršku Fondacije Petrović Njegoš

Za kraj Festivala predviđeno je izvođenje odlomaka predstave “Slavuj – dramsko muzičke Forme za Kseniju”, koprodukciji Gradskog pozorišta iz Podgorice i Knjižare “Karver”. Učestvuju Miroslav Ilić, Neda Tadić, Tijana Ilić, Bojana Nenezić, Vanja Jovićević, Petar Dobričanin, Emir Ćatović, Igor Perović, Jovan Vuković i Lazar Đurđević.