Porto Novi
PREPORUKA SPORT

BOJKOT: Bez tenisa danas u Sinsinatiju

Foto: ATP Tour

Tenis se neće igrati danas u Sinsinatiju. Iako su bila planirana polufinala, njih nakon bojkota Naomi Osake, neće biti danas, već sjutra.
Kako se odlaganje svih utakmica pete serije dogodilo sinoć u NBA-u i to bio prvi put u istoriji tog sporta, tako je bilo i sa tenisom.
– Kao sport, tenis zajednički zauzima stav protiv rasne nejednakosti i socijalne nepravde koje su još jednom stavljene u prvi plan u Sjedinjenim Američkim Državama. USA, ATP Tour i WTA odlučili su da prepoznaju ovaj trenutak u vremenu i zaustave igru na turniru Western & Southern Open (Sinsinati) 27. avusta. Teniski svijet donio je odluku bez presedana da će suspenduju mečevi na 24 sata u znak podrške protestima ,,Crni životi su važni” – kažu organizatori.
Osaka je objavila saopštenje u kojem je istakla da neće danas igrati polufinalni meč.
– Ja sam sportistkinja, ali prije svega sam tamnoputa žena. Kao tamnoputa žena osjećam da ima važnijih stvari koje zahtjevaju fokus od gledanja mojih mečeva. Ne nadam se da ću išta drastično promijeniti u društvu svojim neigranjem, ali možda to pomogne u započinjanju dijaloga u sportu koji je većinom bijel. To smatram korakom u ispravnom pravcu – rekla je Osaka.
Muka joj je, dodala je ona, da gleda ,,kontinuirani genocid nad tamoputim osobama u rukama policije”.
– Iscrpljuje me da svakih nekoliko dana iskače novi hešteg, premorena sam da iznova razgovaram o tome. Kada će to biti zaustavljeno?  – pita se Osaka.
Nju su podržali Martina Navratilova i Patrik Muratoglu, kao i mnoge druge kolege.
Bojkot je inicirala ponovna policijska brutalnost nad afro-Amerikancima. Ovoga puta mjesto je bilo Viskonsin gdje je policajac u nedjelju ispalio sedam metaka u leđa Džejkobu Blejku pred sinovima (tri, pet i osam godina). Blejk nije bio naoružan i ulazio je u automobil. On se nalazi u bolnici u teškom stanju i ljekarske prognoze kažu da će ostati paralizovan.

B.R.