PREPORUKA SPORT

NBA: Baksi u svlačionici, bojkotuju zbog pucnjave na Džejkoba Blejka

Foto: Ashley Landis/Pool Photo-USA TODAY Sports

Crnogorski as Nikola Vučević neće sa Orlando medžikom igrati večeras petu utakmicu plej-ofa.
Njihovi protivnici Milvoki baksi, koji vode u seriji 3:1, su u ovom trenutku u svlačionici. Nisu izašli ni na zagrijavanje, a razlog je bojkot zbog još jednog slučaja policijske brutalnosti nad afro-Amerikancem. Naime, u nedjelju policajac u Kenošiju ispalio je sedam hitaca u leđa Džejkoba Blejka pred Blejkovim sinovima (tri, pet i osam godina). Blejk je u tom trenutku ulazio u automobil i nije bio naoružan. Sada se nalazi u bolnici u teškom stanju, a ljekari kažu da postoji velika mogućnost da će ostati paralizovan.
Igrač Baksa Džordž Hil poručio je večeras da neće igrati. Iz svlačionice je prije nekoliko minuta izašao u majici sa natpisom ,,Change the Narrative”, odnosno ,,Promijenite naraciju.”
– Dosta nam je ubistava i nepravde – kazao je ovom prilikom Hil za ,,Undefeated”.
Skupljači odlažu lopte, što je znak da utakmice broj pet neće biti. Najavljeno je da će tim uskoro objaviti saopštenje. Meč će biti odložen.
Osoblje u ovom trenutku vraća opremu Milvokija u autobus.
Aleks Lasri iz Milvoki baksa poručuje: Neke stvari su veće od košarke. Ovim stavom igrači i organizatori pokazali su da im je dosta svega. Što je previše, previše je. Promjena se mora dogoditi. Veoma sam ponosan na sve i stojim iza igrača 100 posto.
Novinari koji na licu mjesta prate situaciju iz minuta u minut kažu da su igrači Orlanda napustili dvoranu.
Informacije pristižu, a jedna od njih kaže: Lejkersi će uskoro imati sastanak na kojem će govoriti o mogućem bojkotu pete utakmice protiv Portlanda. To javlja ESPN.
U međuvremenu stiglo je saopštenje zvaničnika NBA lige.
– Uslijed odluke Milvoki baksa da ne izađu na parket večeras na meč protiv Orlando medžika, sve tri današnje utakmice – Baksi protiv Medžika, Hjuston rokets protiv Oklahoma siti tandera i Los Anđeles Lejkersi protiv Portland trejl blejzersa – odlažu se i datumi pete serije plej-ofa biće naknadno određeni – navodi se u saopštenju NBA.
Kako novinari i zvaničnici NBA lige podsjećaju, bojkot je nešto što se nikada nije desilo u istoriji NBA lige.
Lebron Džejms je, takođe, večeras putem Twittera rekao da mu je dosta svega i da zahtjeva promjenu.
B.R.