MODA SLAJDER Uncategorized

KOTOR: Smotra ,,Umjetnost&moda” zatvorena svjetskom premijerom predstave ,,Blunt Eros”

Dvadeset treće izdanje Internacionalne smotre ,,Umjetnost&moda”, u organizaciji agencije ,,Fabrika” i uz podršku Opštine Kotor, zatvoreno je sinoć svjetskom premijerom predstave ,,Blunt Eros” trupe ,,Siciliano contemporary ballet”.
Ovaj performans i njeni akteri, uz koreografa Salvatorea Sičilijana, oduševili su publiku koja im je uputila dug aplauz i vraćala ih četiri puta na bis.
Bilo je nešto veličanstveno u odjeku zvona iz katedrale, dok su na sceni plesači ,,Siciliano contemporary balleta” izvodili predstavu o ljubavi i slomljenim srcima. U svakom pokretu bilo je strasti na sceni.
,,Siciliano contemporary ballet” sinoć je i otvorio program predstavom ,,Unsighted”. Sičilijano je ovdje bio inspirisan ,,Metrpolisom” Frica Langa, pa je ,,Unsighted” postavljen u futuristički svijet kojeg karakterišu klasne razlike i igre moći.
– Postoje mnoge vrste zavisnosti, od rada, kupovine, interneta, video-igrica, ali ona koja je razornija i od heroina i od kokaina, naučnici kažu, jeste zavisnost od moći. Hoće je još i još i nikada im je nije dosta – izgovarao je duboki muški glas tokom predstave.
Jer, droga uništava jednog čovjeka, a želja za moći i cijela društva.
Sve ovo predstavili su plesačice i plesači ,,Siciliano contemporary balleta” bez ijedne izgovorene riječi, samo pokretima. Kroz borbu dobra i zla u kapitalističkom svijetu i unutar samog čovjeka vodile su publiku dvije plesačice, jedna obučena u crno, druga u bijelo.
Dug aplauz pratio je kraj i ove predstave.
Koreograf ove predstave Salvatore Sičilijano, prenoseći utiske za MNE magazin, istakao je da su imali izvanrednu dobrodošlicu, te da su svi u organizaciji bili veoma ljubazni i od velike pomoći.
– Bili su nam kao porodica, vrlo bliski, pomogali nam u svemu. Bilo je izuzetno ovdje – kazao je Sičilijano.
Premijera predstave ,,Blunt Eros”, kako je za MNE magazin noć ranije rekla direktorica Smotre Vesna Mandić, trebalo je da bude održana na jesen u Berlinu, ali, Sičilijano je odlučio da to bude Kotor.
– Želio sam da to bude ovdje zbog katedrale. Zato je bilo izuzetno to napraviti u Kotoru, ispred katedrale. Vrlo fascinantno – objasnio je Sičilijano za naš portal.
Zadovoljan je premijerom.
– Bilo je nevjerovatno – kazao je Sičilijano za MNE magazin.
Inspiraciju za ovu predstavu bila je ljubav i način na koji ljudi reaguju na ljubav.
– To su različiti načini. Analizirali smo i različite faze ljubavi, donoseći ih na scenu u umjetničkom i stilskom smislu – rekao je Sičilijano.
Tokom predstave ženski glas izgovarao je divne rečenice, a mi smo dvije spojili u jednu i pitali ga što on misli o tome: ,,Ljubav će slomiti vaše srce, ali svijet bi bio slomljen bez ljubavi, je li tako?”

This slideshow requires JavaScript.

– Da, analizirali smo što bi se desilo kada ste zaljubljeni i kada prolazite kroz različite faze ljubavi, ne samo sentimentalne ljubavi, već ljubavi među prijateljima i različite vrste odnosa – istakao je Sičilijano.
Za kraj nam je rekao da smatra da će ljubav i ljepota spasiti svijet.
Između predstava ,,Unsighted” i ,,Blunt Eros”, tri crnogorske kreatorke Ivana Miranović, Ivana Murišić i Isidora Ceković, predstavile su po šest modela.
Njih su odabrali crnogorska modna struka i Opština Kotor kao predstavnice budućnosti modne scene. Svojim su kreacijama to sinoć i pokazale.

Ovaj dio programa otvorila je Ivana Miranović divnom bijelom haljinom sa oslikanim cvijećem u donjem dijelu. Uslijedile su svečane haljine sa velikim mašnama pozadi.

– Izuzetno sam zahvalna na ukazanoj prilici da prikažem svoje modele na smotri mode, jer znam kakva je renomirana manifestacija u pitanju. Ovo je itekako vjetar u leđa za dalje poduhvate i, što se tiče svih dosadašnjih izlaganja, ovim večeras sam najsrećnija – kazala je Miranović nakon revije za MNE magazin.
Objasnila da je ovo proširena verzija kolekcije ,,She” koja je predstavljena u Kolektoru 25. februara.
– Napravila sam nove modele. Bio je preduslov da kreacije ne budu ranije predstavljane, tako da se radi o glamuroznim haljinama sa unikatnim materijalima. Uglavnom je to brokat, svileni taht. To su materijali koje sam donosila iz Maroka, iz Kazablanke, tako su oni unikat i tamo odakle sam ih donosila. Ova kolekcija za mene je veoma posebna – rekla je Miranović za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon Miranović i njenog brenda ,,ITSA Couture”, pistom su prošetale manekenke noseći kreacije Ivane Murišić. Slične su viđene na pisti ovogodišnjeg Montenegro Fashion Weeka.
– Predstavila sam kolekciju pod nazivom ,,Freedom” koja je nastavak kolekcije sa crnogorske nedjelje mode. Bilo je tu nekoliko novih modela. Imam u planu i da nastavim sa tom kolekcijom i da se predstavim na jesen sa razrađenom verzijom. Već je publika i upoznata sa mojom inspiracijom, da je riječ o pticama i o mašinskom vezu, kombinovanim sa resama i sa perjem. Drago mi je da sam ovdje, pogotovo u ovom divnom ambijentu uspjela da se predstavim – kazala je Murišić za MNE magazin nakon revije.
Ona dodaje da se u svoj ovoj priči najviše raduje tome da je modna struka odabrala nju kao nekoga ko je budućnost crnogorske modne scene.

This slideshow requires JavaScript.

– To znači da su prepoznali naš rad, što dodatno obavezuje. Srećna sam i zbog toga što je večeras ovako lijepo proteklo, što sam bila sa Isidorom Ceković i Ivanom Miranović, čiji rad veoma cijenim i volim. Mislim da smo zajedno pokazale, čak i strancima koji su bili tu, kako crnogorska moda izgleda – istakla je Murišić za MNE magazin.
Isidora Ceković zatvorila je ovaj krug ženstvenim kompletima sa kratkim sakoima i šortsevima i pantalonama u printu, te sakou i jakni sa resama, kao i kratkom haljinom sa mornarskim linijama – plavom i bijelom.
– Radila sam posebnu kolekciju koja je bila namijenjena za ovaj događaj. Velo je komercijalna, tako da je nosiva za svaki dan. Takođe se svi elementi kolekcije vrlo lako međusobno kombinuju. Bila je prilagođena i periodu koji nailazi, prelazu ljeta i jeseni. S obzirom da je ovo ljetna smotra, zadržala sam pastelne tonove, floralne printove i dezene. Od materijala sam koristila žakart, skaj, flise, saten, vrlo je raznovrsno – rekla je Ceković za MNE magazin poslije revije.

This slideshow requires JavaScript.

Ceković je kazala da, s obzirom na renome ovog događaja, prija joj što su njih tri bile njen dio.
– Drago mi je što sam imala priliku sa koleginicama da izlažem i da imamo ovako divnu zajedničku reviju – kazala je Ceković.
Utiske je za MNE magazin prenijela i vlasnica agencije ,,Fabrika” i direktorica Internacionalne smotre ,,Umjetnost&moda Kotor 2020” Vesna Mandić.– Večeras veliko finale 23. Internacionalne smotre ,,Umjetnost&moda Kotor 2020.”, u organizaciji agencije ,,Fabrika” i Opštine Kotor. Imali smo divan početak i divan kraj i ja jednostavno ne bih znala da kažem koje je veče bilo ljepše. Večeras, dvije božanstvene predstave ,,Siciliano contemporary baletta” iz Berlina, od kojih je druga imala svjetsku premijeru, a između toga divna revija čiji je cilj bio da nam da duh optimizma, nade i budućnosti, a pošto se mi bavimo modom i umjetnošću, budućnost je u modi. Tri divne mlade kreatorke Ivana Murišić, Ivana Miranović i Isidora Ceković su napravile svaka po šest modela . Na kraju su izašle sve zajedno i ta slika je zaista bila divna kao budućnost crnogorske mode. Sve tri su imale divne kolekcije i baš su bile lijepo osvježenje. I veliko finale, premijera ,,Siciliano contemprary baletta”. Ja sam večeras gledala ljude. Čini mi se da u toku baleta niko nije treptao koliko je ta umjetnost bila jaka, koliko je to nabijeno jednom emocijom, jednom vrhunskom umjetnošću i mislim da je to zaista bilo jedno od najljepših mogućih finala ovogodišnje smotre – kazala je Mandić za MNE magazin.

B.Radonjić

Foto: B. Šekularac