MODA SLAJDER

KOTOR: Performans ,,Siciliano contemporary baletta” za DSTM otvorio smotru Umjetnost & moda

Modno-baletskim performansom njemačke modne kuće DSTM i kreatorke Džen Gilpin otvoreno je sinoć 23. izdanje Internacionalne smotre ,,Umjetnost & moda – Kotor 2020.”.
Modna scena sinoć je ,,oživjela” u Kotoru. Korona virus nije uspio da prekine tradiciju Smotre.
– Ne mogu vam opisati koliko smo svi srećni da smo poslije svega što smo prošli zadnjih nekoliko mjeseci ipak večeras ovdje sa vama. Bilo je veoma teško ovo organizovati. Do zadnjeg momenta se ništa nije znalo. Međutim, jedna ogromna snaga, energija i volja, prije svega Opštine Kotor i gradonačelnika Aprcovića i agencije ,,Fabrika” je dala nama nevjerovatan entuzijazam da ovaj grad Kotor živi i ovog ljeta sa kulturnim dešavanjima kao što su naša smotra i KotorArt. Umjetnost i kultura su ono što nam je u ovom momentu najveći spas. Najpoznatiji svjetski naučnici i psiholozi kažu da nakon što se završi ova pandemija svijet će imati mnogo više žrtava koji su mentalno bolesni ljudi i da su umjetnost i kultura ti koji su jedini spas. Evo, mi smo se svi zajedno potrudili do posljednjeg atoma snage da vam priredimo jedan internacionalni pravi događaj koji ni za jedan milimetar neće biti manje kvalitetan u odnosu na ono što smo gledali ovdje prethodne godine. Ostanite zdravi i čuvajte sebe i sve oko sebe koje volite i s kojima radite – kazala je vlasnica agencije ,,Fabrika” i direktorica Internacionalne smotre ,,Umjetnost & moda – Kotor 2020.” Vesna Mandić, otvarajući ovu umjetničko-modnu manifestaciju.
U zatvorenom svijetu korona virusa, performans plesača „Siciliano contemporary balleta”, obučenih u crne kostime dizajnerke Džen Gilpin za brend DSTM, predstavljao je slobodu – pokreta i dizajna. Kostimi su bili izuzetno izrađeni, a nisu ni ovoga puta izostali zaštitni znaci DSTM – crna boja, koža i svila. Performans i kolekcija bili su interesantan spoj Kanade, u kojoj je rođena Gilpin, Njemačke, u kojoj živi i stvara, Sicilije koreografa Salvatorea Sičilijana i njegovog ,,Siciliano contemporary balleta” i Emike koja je bila zadužena za muziku u ovom komadu, a koja je Engleskinja češkog porijekla i živi u Berlinu. 

Cijeli skup ovih umjetnika dao je performansu i kolekciji inventivnost, ljepotu i senzualnost. O tome govori podatak i da je ova revija, prikazana na otvaranju berlinske nedjelje mode, proglašena jednom od najzapaženijih revija svih fešn vikova prošle sezone.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon revije Gilpin je za MNE magazin prenijela utiske.

– Bilo je divno doći ovdje. Oduševljena sam gradom i njegovom ljepotom. Uzbuđena sam što ću provesti nekoliko dana ovdje i nadam se da ću se vratiti – rekla je Gilpin.

Džen Gilpin

Na pitanju ,,Koja je to poruka koju je željela da prenese ovim performansom i samom kolekcijom?”, odgovorila je:
– Ovaj komad stvorili smo neposredno pred dešavanja sa kovidom-19 i nakon toga dogodio se njegov udarac. Posmatrajući komad osjećali smo da  je bio proročki, jer svi su u njemu bili zajedno, a onda se razdvajali, pa sastavljali u redove sve što moraju da učine. Na kraju se opet srećemo i govorimo o kretanju u novi Raj.
Sloboda, dodaje ona na naše zapažanje o slobodi pokreta i dizajna, ,,uvijek i zauvijek.”
– Kolekcija je vrlo praktična, a u isto vrijeme veoma kreativna. Sva je urađena od materijala za izvođače, ekološka je i održiva. Vjerujemo da održivost znači dugovječnost, tako da će odjevni komadi dugo trajati i nositi se iznova. Mogu se nositi na toliko načina – rekla je Gilpin.
 Gilpin smatra da će pandemija korona virusa promijeniti sve.
– Vrlo sam srećna što održivost sve više ulazi u prvi plan. Možda i nije neophodno da se putuje na svaku nedjelju mode, možda možemo i raditi više prenosa uživo putem interneta. Tu je i pritisak rokova. To je možda previše. Možda svijet može preći na drugi način rada. Osjećam se pozitivno povodom ovoga – poručila je Gilpin.
Nakon performansa i kolekcije Džen Gilpin i DSTM-a, Anastazija Miranović predstavila je svoje kreacije, njih 20. i kolekcijom provela posjetioce kroz djelić crnogorske istorije i tradicije.
U okviru revije, publika je bila u prilici da  prati divne akrobacije baletskog dua ,,Acro Duo Ballet” kojeg čine Elena Petričenko i Sergej Čumakov, profesora Baletske škole ,,Princeza Ksenija”.

This slideshow requires JavaScript.

Vesna Mandić bila je zadovoljna nakon prve večeri.
– Ja sam zadovoljna kad je publika zadovoljna. Publika je prezadovoljna. Ovo je zaista bio sajans fikšn, organizovati ni manje ni više nego internacionalni festival usred korone, pa još svjetsku premijeru dovesti. Ali, samo najveći svjetski festivali opstaju i održavaju kontinuitet – istakla je Mandić.Internacionalna smotra ,,Umjetnost&moda” u Kotoru je postala, kako je kazala, jedan od važnijih svjetskih umjetničkih festivala.

– Mi s jedne strane imamo CV koji rijetko ko ima, od Diora, Žan-Pol Gotjea, Ungara, Dijane von Furstenberg, a onda kada smo promijenili koncept već smo druge godine imali Sergeja Polunjina koji je, ne najveći baletan na svijetu, nego i najveći umjetnik na svijetu. On je u rangu Nižinskog, Barišnjikova i Nurejeva – rekla je ona za MNE magazin.
Samim tim se Internacionalna smotra ,,Umjetnost&moda” u Kotoru, dodala je Mandić, pozicionirala na najviši vrh.
– Da biste imali dobar umjetnički festival, nije dovoljno da imate novac. Novac je čak manje važan u odnosu na ovaj drugi, kreativni i umjetnički dio, gdje se gleda kvalitet jednog festivala, ko dolazi na taj festival i onda se mnogo lakše ulazi uopšte u pregovore sa najvažnijim svjetskim imenima. Opština Kotor je morala svima da smanji budžet i oni su i taj budžet jedva obezbijedili,  a mi dali maksimum od sebe da sa tim smanjenim budžetom sačuvamo ne samo internacionalni karakter, nego da budu prisutni vrhunski svjetski umjetnici.U organizaciji 90 odsto vremena smo trošili na bezbjednosne zdravstvene mjere, a deset na samu organizaciju. Nije samo bilo problem gledalište, problem je bio i bekstejdž, da se ne susreću, da imamo dovoljnog razmaka, da bude sve bezbjedno. Sve je urađeno u zadnjem momentu. Vrlo komplikovano, ali evo, prošlo je prvo veče na najljepši mogući način i mislim da će i ovo sjutra biti možda još veći spektak

– objasnila je Mandić.


Najavila je i večerašnji program.
– Imamo dvije predstave ,,Sičiliano savremenog baleta”, od čega je druga predstava svjetska premijera. Ta premijera trebalo je da bude na jesen u Berlinu, međutim, oni kad su vidjeli kako sve ovo izgleda zaista su bukvalno 20 sati dnevno vježbali kako bi uspjeli da stignu i mnogo ranije urade tu premijeru baš ovdje u Kotoru. Biće i   revija tri mlade kreatorke Isidore Ceković, Ivane Murišić i ITSA Couture Ivane Miranović, koje će predstaviti po šest modela- najavila je Mandić.

B.R.
Foto: B. Šekularac