ART PREPORUKA

BUDVA: Slikarka Rajka Kujundžijević poklonila slike Narodnoj biblioteci

Slikarka Rajka Kujundžijević poklonila je Narodnoj biblioteci Budve pet svojih slika, i one odskora krase zidove čitaoničkog prostora, saopšteno je iz te ustanove.

Slike pripadaju ciklusu Susret koji simboliše muški i ženski princip, more i kopno.

-Ako slučajnosti postoje, a mislim da ne postoje, u igri je bila inteligentna energija između mene i direktorice Biblioteke Mile Baljević kada smo počeli razgovor o donaciji slika, jer nisam željela da slike budu smještene u depou galerije, a između budvanskih osnovnih škola i Biblioteke odlučila sam da to bude Biblioteka. Zahvalna na ukazanom povjerenju da vodim Školu slikanja za treću dob pod okriljem Narodne biblioteke željela sam se odužiti. Takođe i sjećanje na moje djetinjstvo, miris knjiga i oca bibliotekara, odredili su da to bude dar biblioteci. Za sada je to jedan dio, a kada se Biblioteka proširi, ja ću rado pokloniti još jedan ciklus, a to bi mogli da urade i ostali umjetnici – kazala je slikarka.

Ona je navela da je Narodna biblioteka prethodnih godina gradu dala bogat i kvalitetan kulturni sadržaj, niz radionica među kojima je i Škola slikanja koja je okupila više od 30 polaznica upravo u čitaonici koja bi ujedno mogla biti i mala galerija.

Za 50 godina stvaralaštva, Kujundžijević je imala devet samostalnih izložbi i veliki broj grupnih izložbi, kao i privatnu školu slikanja, te školu slikanja za humanitarne svrhe.

-Srećna sam da prenesem znanje i zanatski i duhovno. Ispunjena sam kada poklanjam. Takođe jako cijenim kada dobijam poklon, ali sam ispunjenija kada dajem, jer ja sam stvaralac. Slike će da nadžive nas i svjedočiće o jednom vremenu bez obzira na autora. To sam poklonila zaista sa radošću u srcu. Tu su uloženi veliki rad i ljubav. Imam jedan poseban osjećaj zadovoljstva, da ne kažem sreće. Eto vidite da vrijedi slikati, napredovati i posvetiti se onome što volimo, a to je umjetnost…Umjetnost je neophodna čovječanstvu, uvodi našu dušu u raj na zemlji, spaja ljude, zrači ljubavlju, djeluje ljekovito. Umjetnik je provodnik univerzalne inteligentne energije. Čovjek mora biti svjestan prolaznosti života. Naša djela ili nedjela ostaju za nama – kazala je ona i najavila novi ciklus koji je u nastajanju – „Budva u svim mojim bojama i osjećanjima“.