Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

EKONOMIJA: Sjutra isplata uvećanih penzija

Ilustracija

Penzionerima sa najnižim primanjima u Crnoj Gori od sjutra uz julski ček biće isplaćen i sedmomjesečni iznos uvećanja za 13,16 odsto, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

-Kao što smo i obećali našim penzionerima počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju. Fond PIO je stvorio pretpostavke za obračun i isplatu najnižiih penzija sa duplo uvećanim julskim čekom koji uključuje vanredno usklađivanje od 13,16 odsto, retroaktivno od 1. januara kako je predložio predsjednik Vlade – saopšteno je iz Vlade.

Kako su precizirali, ukupno 12.318 penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, primiće ček na iznos od 247,47 eura, a 3.586 penzionera čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiće razliku od 1. januara 2020. godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije.

Iz Vlade podsjećaju da je premijer Duško Marković saopštio 15. jula, nakon sastanka sa predstavnicima Socijalnog savjeta i sindikatâ da je odlučio da Vlada utvrdi Predlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjene Zakona i unapređenja materijalnog položaja naših penzionera.

-Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima, izraz je naše brige za penzionere. On obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera – navodi se u saopštenju.

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Zakonom, koji je predložila Vlada, utvrđen je novi način usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od dotadašnjeg rješenja.

-Navedene pogodnosti će dovesti do ubrzanijeg rasta primanja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije – saopšteno je iz Vlade Crne Gore.