Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ĐUKIĆ: Preporuka o odlaganju proširenja porodice i dalje na snazi

Preporuka o odlaganju planiranja novog člana porodice za vrijeme pandemije novog koronavirusa i dalje je na snazi, kazao je Dnevnim novinama direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore Ivan Đukić.

-Razlog tome je dvojak. Kao prvo, imuni sistem trudnice je podložan promjenama u trudnoći, kao i svaki organ i organski sistem u tijelu žene za vrijeme trudnoće. Kao takav, imuni sistem je smanjenog odgovora, čime bi i odgovor na infekciju koronavirusom mogao biti oslabljen. Kako se radi o novom virusu, još nedovoljno jasnom naučnom svijetu, sa brojnim kliničkim manifestacijama i odgovorom čovjeka, ukoliko je došlo do trudnoće potrebno je da se trudnica sa posebnom pažnjom brine o svom zdravlju, održavanju preporuka na svjetskom nivou distanca, ruke, maska – pojasnio je Đukić.

Drugi razlog je, kako je rekao, nepoznanica uticaja virusa na razvoj ploda.

-Stoga, ukoliko je došlo do trudnoće, tu trudnoću treba pratiti nešto intenzivnije – savjetuje on.

Važeća preporuka za trudnice sa Covid-19 infekcijom je, dodaje, da se porađaju na osnovu akušerskih indikacija.

-Ono čime se adaptira tim akušera jeste akušerski nalaz koji ukoliko je trudnica u aktivnoj fazi porođaja, regularnih uterinih kontrakcija sa slabim napredovanjem akušerskog nalaza, da se u interesu trudnice porođaj dovrši operativnim putem – rekao je Đukić.

On je dodao da se PCR test na novi koronavirus radi trudnicama sa simptomima COVID-19 infekcije, kao i trudnicama koje su u visokom epidemiološkom riziku da su moguće inficirane.

-Druga grupa trudnica kojima se bez simptoma radi PCR test na COVID-19 su trudnice koje imaju indikacije za završavanje porođaja carskim rezom, te se u sklopu preoperativne pripreme testiraju i na COVID-19 – rekao je Đukić.

Inače, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra nema trudnica koje su inficirane novim korona virusom, a od 16. marta ove godine do juče u porodilištu najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori bilo je 1.219 porođaja.

 

Izvor: Dnevne novine