MAGAZIN SLAJDER

JELENA TOMAŠEVIĆ U OGLEDALU: Pjesma mog života je ,,Gde si bilo jare moje”

Foto: Bojan Trailović

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je pjevačica Jelena Tomašević.
Rođena je 1983. godine u Negotinu. Kaže da je djetinjstvo asocira na bezbrižnost, slobodu, toplinu i ljubav majke, oca, babe, djeda i brata Darka.
U Kragujevcu je završila osnovnu školu i Prvu kragujevačku gimnaziju, društveno-jezički smjer, a studirala je i Engleski jezik i književnost na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Diplomirala je na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu.
Pored ljubavi prema jezicima, vrlo rano pokazuje zanimanje za muziku, pa već sa sedam godina pobjeđuje na dječijem muzičkom festivalu „Šarenijada“. U jedanaestoj godini odnosi pobjedu i na „Jugoslovenskom dječijem festivalu“, a u 13. na Republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije. Igrala je i pjevala u KUD-u „Abrašević“, gdje je sa 13 godina proglašena za vokalnog solistu KUD-a. Pjevala je u grupi ,,Smilje” u Kragujevcu.
Publika je pamti po muzičkoj emisiji ,,3K Dur“ gdje je osvojila prvo mjesto.
Nakon toga pjevala je prateće vokale Vladu Georgievu, sarađivala sa Borom Dugićem, Željkom Joksimovićem, Kornelijem Kovačem, Zdravkom Čolićem, a 2007.  napisala tekst za pjesmu „Gotova stvar“ koju je otpjevala Milena Vučić.
Na albumu grupe ,,Biber” otpjevala je izvorne pjesme „Gde si bilo jare moje“, „Čije je ono devojče“, „Gipsy part one“ i „Gipsy part two“, a nedavno i ,,Aj ruse kose curo imaš”. Upravo numeru ,,Gde si bilo jare moje” smatra, kako kaže u ovom razgovoru, pjesmom svog života.

Sa nastupa u Sava centru (foto: Goran Slavnić)

Godine 2002. učestvovala je na festivalu u Zrenjaninu sa numerom „Ovo nije ljubav“, a sljedeće, 2003, sa pjesmom ,,Rano da veruješ” nastupa na Budvanskom festivalu. Iste godine na Slavjanskom bazaru u Bjelorusiji osvojila je drugo mjesto. Kada je riječ o ,,Evroviziji”; Tomašević je 2004. učestvovala je na ,,Evropesmi” sa numerom „Kad ne bude tvoje ljubavi“, 2005. na ,,Beoviziji” sa pjesmom „Jutro“, a 2008. pobijedila na ,,Beoviziji” sa numerom ,,Oro”, te predstavljala Srbiju na ,,Eurosongu”. Ova pjesma urađena je još u portugalskoj, španskoj i grčkoj verziji.
Objavila je dva albuma ,,Panta rei” i ,,Ime moje”, a nedavno je poštovaoce svoje muzike obradovala novom pjesmom ,,Diraj mi usne” i spotom za nju.
U poslu joj je, ističe ona u ovom razgovoru, važno da joj se sviđa ono što pjeva.
Naša gošća bila je dio filmskih, teatarskih i animiranih projekata. Tomašević je  sarađivala sa rediteljem Zdravkom Šotrom u filmu ,,Ivkova slava”, u kojem je otpjevala nekoliko pjesama, bavila se sinhronizacijom dugometražnih animiranih filmova (,,Mali princ”), a imala je i zapaženu ulogu u mjuziklu Ivane Žigon ,,Beli ždralovi”, koji je izveden u ,,Sava centru”, ali i u Minsku u Bjelorusiji za Dan pobjede nad fašizmom.
Kao priznanje za rad, uručena joj je „Zlatna značka grada Beograda za doprinos srpskoj kulturi“.
Kada je riječ o privatnom životu, krajem mjeseca će sa glumcem Ivanom Bosiljčićem proslaviti devet godina braka. Oni imaju kćerku Ninu.
Tomašević kaže da je za pravu ljubav potrebno imati sreće da je sretnete, prepoznate i odgajite.

Foto: Privatna arhiva

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Djetinjstvo me asocira na bezbrižnost i slobodu. Na toplinu i ljubav mame i tate, bake i deke i na brata Darka i naše nestašluke. Po cio dan smo provodili vrijeme napolju, igrajući se sa drugom djecom. Još kao dijete sam počela da igram i pjevam u KUD-u ,,Abrašević” u Kragujevcu i vrlo brzo smo počeli da putujemo po Evropi. U školi i na folkloru sam stekla prijatelje za cio život, a sa nekima od njih sam se i okumila.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Sjećam se da je to bilo u sedmom razredu osnovne škole sa mojim KUD-om. Pjevala sam svom društvu za Novu godinu desetak pjesama, a orkestar mi je, na moje veliko iznenađenje, dao honorar. Naravno, potrošila sam ga sa svojim društvom.

Detalj sa koncerta u Sava centru (foto: Goran Slavnić)

Na čemu insistirate u poslu?
– U poslu mi je važno da mi se sviđa ono što pjevam. Stavljam akcenat na ljubav prema onome što radimo, na kreativnost, odgovornost, profesionalizam i improvizaciju, kao slobodu muziciranja.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– ,,Upoznavanje sa sobom”, Dmitrija Semenika, moja topla preporuka za rad na sebi. Film ,,Intersteller” sa Metjuom Mekonahijem.
Koje jelo najviše volite?
– Volim paste, salate i rižoto u raznim kombinacijama, a najviše sa gamborima.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Imati sreće da je sretnete, prepoznate i odgajite.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Voljela bih da mogu da oživim Vitni Hjuston. Ali, da zdravije živi, bez poroka, da više cijeni svoj talenat i život i da nam još dugo živi i stvara svojim anđeoskim glasom.

Jelena Tomašević na Kubi (foto: Privatna arhiva)

Putovanje koje pamtite?
– Mnogo volim da putujem sa svojim suprugom Ivanom i ćerkom Ninom, ali najegzotičnije putovanje je bilo ono na Kubi, prije nekoliko godina, gdje smo, osim u fantastičnoj prirodi, uživali i u sjajnoj muzici koju Kubanci izvode na svakom koraku.

Jelena Tomašević na Kubi (foto: Privatna arhiva)

Pjesma Vašeg života je?
– Pjesma mog života je prva izvorna pjesma koju sam kao dijete naučila i izvodila ,,a capella”, a koja mi je kasnije otvorila sva vrata muzičkog svijeta. To je pjesma ,,Gde si bilo jare moje”.

(Snimak postavljen uz saglasnost RTS-a)
Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva