DRUŠTVO PREPORUKA

BIH: Pojačana kontrola granica sa Crnom Gorom i Srbijom

Ilustracija

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić izjavio je da će, u cilju smanjenja ilegalnog ulaska migranata u BiH, biti pojačana kontrola granica između BiH i Srbije i Crne Gore.

Cikotić je, poslije dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu, u kome je smješteno najviše migranata u BiH, rekao da je sa loklanim vlastima dogovorio mehanizme i konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti sa institucijama BiH, kako bi građani ,,osjetili veći stepen bezbjednosti”.

On je istakao da je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa nivoa BiH i da se tako rasterete kantonalne vlasti, dodavši da ,,nema mađioničarski štapić” i da će se rezultati budućih aktivnosti na prevenciji migrantske krize osetiti za izvjesno vrijeme.

Prema njegovim riječima, plan upravljanja migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti, naglasivši da se migrantska kriza ne može odmah riješiti.

– Nastojaćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probaćemo da popravimo koordinaciju policijskih agencija u BiH koje nedovoljno sarađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji cijele BiH – naveo je ministar bezbjednosti.

On je dodao je da BiH ima obećanje EU da će podržati opremanje i obuku institucija BiH koje su zadužene za kontrolu granice.

– Međutim, smatram da i mi sami imamo još mnogo kapaciteta koje možemo iskoristiti – kaže Cikotić.

Izvor: Beta